Türkiye’nin coğrafi konumunun iklim ve bitki çeşitliliği sayesinde tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde önde gelen ülkelerden biri olduğunu dile getiren Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Farklı tıbbı bitkilerin adaptasyon çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.
Lavantanın kullanım alanının yaygınlaştığını ve hasat sonrası elde edilen uçucu yağ, kozmetik, parfüm ve eczacılık alanlarında kullanıldığını söyleyen Tülek,hasat öncesinde ise çok kıymetli balı elde edildiğini aktardı. Konuşmaların ardından lavanta bahçesinde katılımcılar sembolik hasat gerçekleştirdi. Buradan hasat edilen lavantalar buhar distilasyon ünitesine taşındı, lavanta yağı çıkarma işlemi yapıldı.
Lavanta şerbeti ikramı yapılan etkinlikte ziyaretçiler, mor tarlalarda oluşturulan alanlarda fotoğraf çektirdi. Çok heyecanlı olduğunu söyleyen vatandaşlardan Gülcan Yaman, "Arkadaşlarla çay kahve içmeye giderken insanları görünce biz de mor tarlalara girdik. Çocuk gibiyiz fotoğraf çektiriyoruz heyecanlıyız. Gelinler damatlar var. güzel bir gün oldu. Lavanta yağı özellikle kullanılıyor. Koku olarak da çok güzel" dedi.