Efeler Diyarı’nda kışlık gıda telaşı başladı! Aydın’ın kavurucu sıcağını fırsata dönüştürüyorlar: Yıl boyu yiyebileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler

Yaz mevsiminin kapılarının açılmasıyla beraber kış için yapılacak hazırlıkların heyecanı da başladı. Tüm bir yıl boyunca yenebilecek gıdaların konservesi ya da salçası yapılarak yeni seneye hazırlıklar yapılıyor. Aydın’da yaşayanların emek emek hazırladığı bu ürünler, evlerinin ekonomisine katkı sağlıyor. Peki, hangi kışlık gıdalar yazın hazırlanabiliyor? Hangi sebzeler kullanılarak yapılıyor?

Efeler Diyarı’nda yaşayan kişiler, kışlık hazırlık için start verdi. Doğal beslenme sürecinin ilk adımı olan bu gıdalar, büyük bir emekle kavurucu sıcaklıkların altında hazırlanıyor. Domates fiyatlarının 10 TL’ye düşmesinin ardından salça gibi ürünlerin yapımı da hız kazandı. İşte tüm detaylar…

AYDIN’DA HAZIRLIKLAR BAŞLADI
Doğal, sağlıklı ve ekonomik yaşamanın hayatın ilk gündem maddesi haline geldiği günümüzde, vatandaşlar hazır ve fabrikasyon yiyeceklerden kaçıp kendi gıdalarını kendileri hazırlamaya başladı. Doğal ve sağlıklı gıdaya ekonomik olarak ulaşmak isteyenler ise Aydın’ın kavurucu sıcağını fırsata dönüştürüyor. Aydın’da yaşayan pek çok kişi kendi kışlık yiyeceğini kendisi hazırlarken ilde yakın akrabası olan pek çok kişi de tatili fırsata dönüştürmek için yaz tatilini Aydın’da geçirip tatilde kışlık yiyeceklerini hazırlıyor.

DOMATES FİYATLARI 10 LİRAYA DÜŞTÜ
Aydın’da domateslerin turfanda döneminin sona erip döküme başlaması ile birlikte salça sezonu da hareketlendi. Sağlık alanında hazır gıdalara bağlı karşılaşılan çeşitli sorunlar ve ekonomik sıkıntıların artış göstermesi üzerine zaman adeta geri döndü ve herkes kendi yiyeceğini kendisi hazırlamaya başladı. Aydın’da domates fiyatlarının 30 liradan 10 liraya düşmesi üzerine salça sezonu da başladı. Gerek Aydın’da yaşayan gerekse yaz tatilini Aydın’da geçiren pek çok kişi bir yandan tatilini yaparken diğer yandan da salça mesaisine başladı.

GÜNEŞİN KAVURUCU SICAĞINDA HAZIRLANIYOR
Türkiye’nin en sıcak illerinden Aydın’da etkili olan çöl sıcaklarını adeta fırsata çeviren pek çok kişi Efeler Diyarı’nın hayatı olumsuz etkileyen sıcak günlerini ekonomik kazanca dönüştürüyor. Pek çok şehirde ocak ya da elektrikli aletlerle kurutulan kışlık yiyecekler Aydın’da güneşin kavurucu sıcağında hazırlanıyor. Ucuza satın alınan ve güneşten gelen ısıyla hiç masrafsız hazırlanan kışlık yiyecekler pek çok evin aile bütçesine önemli katkı sağlıyor.

MUTFAKLARIN DEMİRBAŞI: SALÇA
Kışlık ürün hazırlığı yapan kişilerin ilk tercihi kendi salçasını yapmak oluyor. Salça, hemen hemen her yemeğin temel gıdası halinde. Yemeğe rengini ve lezzetini veren salçanın yapımı oldukça zahmetli!

Domateslerin en lezzetli olanlarını seçmeyle başlayan süreç, suyunu güneşte çektirip kıvamını tutturmaya kadar devam ediyor. Kış hazırlığı yapanlar, en lezzetli salçayı nasıl hazırlayacaklarını merak ediyor.

YEMEKLERİN OLMAZSA OLMAZI SALÇA TARİFİ
Malzemeler:
- 5 kg domates
- 1 kg kapya biber
- 1 su bardağı su
- 2 silme yemek kaşığı kaya tuzu
YAPILIŞI:
- Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın. Ardından dört beş parçaya bölerek tencereye alın.
- Biberlerin sap ve tohum kısımlarını çıkarıp parçalara ayırarak domateslerin üzerine ekleyin.
- Tencerenin dibinin tutmaması için suyu koyun. Domatesler kaynamaya başladıktan sonra altını kısın.
- İyice piştiğinden emin olduktan sonra süzgece alın ve suyunu süzün. Bu suyun ziyan olmamasını istiyorsanız temiz bir kavanoza alarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
- Pişen ve suyu süzülen domatesleri mutfak robotundan geçirin.
- Blender işleminden sonra domatesleri tekrar kaynatmaya başlayın.
- Kaynama işlemi sonra tepsiye boşaltın ve üzerine tülbent serin.
- Gün gün kontrol ederek kıvamını alıp almadığından emin olabilirsiniz.
- Güneşte bekletmek istemeyenler, ağır ateşte karıştırarak pişirip kıvamını aldırabilirsiniz.
- Afiyet olsun.

SOĞANLI MI SOĞANSIZ MI?
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan menemen, pek çok kişinin sevdiği lezzetler arasında yer alıyor. Öyle ki menemen hakkında çetrefilli tartışmalara bile neden oluyor. Vatandaşlar arasında soğanlı mı yoksa soğansız mı menemen mi daha güzel çekişmesi uzayıp gidiyor.

Bu tartışmaların sonucunda da herkes damak zevkine uygun olanı tercih ediyor. Yaz mevsiminde en çok tercih edilen kışlık hazırlıklarının başında gelen menemenin nasıl yapıldığı da merak ediliyor.

YIL BOYU DOYA DOYA YİYEBİLECEĞİNİZ MENEMEN TARİFİ
Malzemeler:
- 1 kg domates (veya 1 litrelik domates konservesi)
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber (isteğe bağlı)
- 3-4 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- 4-5 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
YAPILIŞI:
- Eğer taze domates kullanıyorsanız, domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Kabuklarını soymak zor olabilir. Bu yüzden kaynar suya batırıp hemen soğuk suya almak kabukları kolayca soymanıza yardımcı olabilir.
- Eğer konserve domates kullanıyorsanız domatesleri açıp bir kenara bırakın.
- Yeşil ve kırmızı biberleri yıkayıp, saplarını ve çekirdeklerini temizleyin. Küp küp doğrayın.
- Sarımsakları ince ince doğrayın.
- Bir tavada zeytinyağını veya tereyağını ısıtın.
- Doğranmış biberleri tavaya ekleyin ve biberler yumuşayıncaya kadar kavurun.
- Eğer kullanıyorsanız, doğranmış sarımsakları ekleyin ve birkaç dakika kavurun.
- Domatesleri tavaya ekleyin. Domatesler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Bu adım, yaklaşık 10-15 dakika sürer.
- Domatesler piştikten sonra tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin.
- Yumurtaları bir kasede çırpın ve karışımın üzerine ekleyin. Yumurtaların dağılmasını sağlayın.
- Yumurtalar pişene kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Menemen piştikten sonra sıcak olarak servis edin. Yanında taze ekmekle tüketmek çok keyiflidir.
- Kışın taze domates bulmak zor olabilir, ancak bu tarifle kışın da menemenin tadını çıkarabilirsiniz.
- Afiyet olsun!