Ege Denizi beşik gibi sallanıyor! İki yakayı tedirgin eden tsunami uyarısı

Yunanistan'ın Santorini adasındaki volkan hareketliliği sonrası bölgede kısa sürede yüzlerce deprem meydana geldi. Yunanistan'da birçok ada depremler sonrasında tedbirler almaya başladı. Başbakan Miçotakis acil toplanma planına geçti, adalarda okullar kapatılırken tahliyeler başladı.

Yunanistan Santorini'deki volkan hareketliliği sonrası meydana gelen çok sayıda deprem yeni uyarıları da beraberinde getirdi. Yunanistan'da birçok adada tahliyeler başlarken acil eylem planları da devreye girdi. AFAD tarafından da Türkiye'de hissedilen depremler sonrası uyarılarda bulundu.

Ege Denizi'ndeki Santorini ile Amorgos adaları arasındaki deniz bölgesinde Kiklades Adaları'nda depremler devam ediyor. Son sarsıntıların büyüklüğü 3,5 ile 4,6 Richter arasında değişiyor. AFAD gece 00.58'de X'ten yaptığı paylaşımda "Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı an itibarıyla 400'ün üzerine çıkmıştır" bilgisi verdi ve "Ülkemizdeki bilim insanları ve araştırmacılar söz konusu sismik hareketliliği #AFAD ile koordineli şekilde ve farklı açılardan (deprem, volkanik aktivite, tsunami vb.) değerlendirmektedir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" notu düştü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı an itibarıyla 400’ün üzerine çıkmıştır.
▪️ Deprem fırtınası şeklinde gelişen bu aktivite sonucunda şu ana kadar kaydedilen en büyük deprem 4.8 Mw büyüklüğündedir.
▪️ Depremler, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 km kuzeydoğusunda artış göstermekte olup derinlikleri 5 - 25 km arasında değişmektedir.

▪️ Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 km mesafede gerçekleşmiştir.
▪️ 2011-2012 yıllarında da aynı bölgede benzer bir yoğun sismik aktivite yaşanmış, 14 ay boyunca süren bu aktivite herhangi bir volkanik hareketliliğe yol açmamıştır.
▪️ Ülkemizdeki bilim insanları ve araştırmacılar söz konusu sismik hareketliliği #AFAD ile koordineli şekilde ve farklı açılardan (deprem, volkanik aktivite, tsunami vb.) değerlendirmektedir.
⚠️ Vatandaşlarımızın sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri rica olunur.
Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vasilis Karastathis, Sismologların dikkatinin Kaldera'dan Anythros bölgesine kaydığını açıklayarak bu bölgede hareketliliğin tamamen tektonik nedenlere bağlı olduğunu belirtti.

NACİ GÖRÜR: GERİLİM DEVAM EDİYOR
Prof. Dr. Naci Görür ise Afrika Levhası'nın Anadolu Levhası'nın altına daldığını, Kıbrıs Yayı’ndaki tektonik hareketlilik nedeniyle bölgedeki gerilimin devam ettiğini belirtti. Görür, Ege Denizi’nde meydana gelen 4.7 ve 4.8 büyüklüğündeki depremlerin bölgedeki fay hatlarıyla ilişkili olduğunu ifade etti.

SANTORİNİ'YE EKİPLER SEVK EDİLDİ
Yunanistan Acil Durum Yönetimi (EMMAK) ekibi, kurtarma köpeği, iki orman komandosu ekibi, yangın söndürme helikopteri, drone operatörleri ve hava kurtarma ekipleriyle birlikte Santorini'ye ulaştı. CNN Yunanistan'ın haberine göre, adaya 10 EMMAK ve 16 EMODE (Ormancılık Komando Ekibi) görevlisi gönderildi. EMMAK ekipleri Santorini Kapalı Spor Salonu'nun dışına çadır kurarak kurtarma köpekleri ve can simitleri ile hazırlıklarını tamamladı.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Ege Denizi'ndeki depremlerin artmasının, bölgedeki volkanik ve levha hareketliliği ile bağlantılı olabileceğine dikkat çekti. Pampal, "Ege hem sismik hem de volkanik açıdan son derece aktif bir bölge. Özellikle Yunanistan'ın Santorini Adası, aktif bir volkanik komplekstir ve burada geçmişte büyük patlamalar yaşanmıştır. Bu patlamaların, Akdeniz tarihinde ciddi tsunami dalgalarına ve büyük yıkımlara yol açtığı biliniyor" dedi.

Prof. Dr. Pampal, Pampal, bölgenin güneyde Afrika levhası ile kuzeyde Anadolu levhasının sınırında yer aldığını belirterek, "Afrika levhası, Doğu Anadolu ve Ölü Deniz fayıyla Arap levhasından ayrılarak kuzeybatıya doğru hareket ediyor ve Anadolu'nun altına doğru dalıyor. Bu dalan malzeme, yerin altında ergiyor, magma hâline geliyor ve yukarı yükseliyor. Ege'deki adaların çoğu volkaniktir ve bölgede aktif volkanik faaliyetler görülmektedir" dedi.

Prof. Dr. Pampal, Ege Denizi'ndeki artan depremlerin büyüklüğünün 8 ile 8,5 arasında olabileceğine dikkat çekerek, "Bu büyüklükteki bir deprem, Yunanistan adalarını, Yunanistan anakarasını ve Türkiye'nin batı kıyılarını etkileyebilir. Özellikle İzmir, Muğla, Aydın ve Çanakkale gibi şehirler bu depremlerden etkilenebilir. Ancak en büyük hasar Yunanistan'a yönelik olacaktır" dedi. Pampal, böyle bir depremin sürpriz olmayacağını ve bölgedeki riskin her an artabileceğini ifade etti.

Milliyet'ten Zeynep Dilara Akyürek'e açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Bülent Doğan, “Duyulan uğultunun farklı kaynakları olabilir, deprem dalgalarına ait veya depremle birlikte oluşan farklı dalga boylu su hareketliliğine ait olabilir. Özellikle sahile yakın yerleşim bölgelerinde daha yoğun hissedilir. Benzeri, 1999 depreminde Gölcük Kavaklı bölgesi yaşayanları tarafından da belirtilmişti" dedi.

CELAL ŞENGÖR'DEN UYARI
Muğla Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak Muğla'ya gelen Prof. Dr. Celal Şengör, Ege Denizi merkezli depremleri değerlendirdi.
Ege Denizi'nde son günlerde meydana gelen depremleri değerlendiren Prof. Dr. Celal Şengör, "Depremlerin ne tür deprem olduğu, derinliklerini öğrendim, 7 kilometre imiş. Yani burada normal bir derinlik, beklenilen bir şey. Ama depremler ne tür depremler? Bir de tam olarak nerede kümeleniyorlar? Vallahi oradaki yanardağ aktif zaten. Yalnız orası patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık. Depremlerin türleri ne? Onu görebilmeyi çok isterim. Onun fay çözümlerini bizimkiler yaparlar herhalde. Ondan zamanında almak lazım. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Şimdi söylenebilecek bir şey var. Harita üzerinde nasıl görünüyor bunlar? Buradaki fayların her biri normal fay. Bunların hepsi tsunami yapar. Çünkü tsunaminin olabilmesi için deniz tabanında yer değişimi olması lazım. Topograf yanı değişmesi lazım. Mesela İstanbul öyle değil. İstanbul'daki fay, yan yana fay. Orada tsunami tehlikesi ancak yer kayması olursa olur. Ama bir yer kayması olduğu zaman da orada 7 metreye kadar olabiliyor yani" diye konuştu.

Selanik'teki Aristoteles Üniversitesi Profesörü Manolis Skordilis devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "20 kilometre uzunluğunda bir fay harekete geçti" dedi. Aynı fayın 1956 yılında 7.3 büyüklüğündeki depreme neden olduğuna dikkat çeken, Skordilis, "Hiçbir şart altında güven verici olamayız" sözleriyle güçlü bir deprem ihtimalinin altını çizdi.

Yunanistan İklim Krizi Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanlığı tarafından yapılan yeni açıklamada, Ios, Amorgos, Santorini ve Anafi sakinlerine uyarıda bulunuldu. Santorini sakinlerine 112 acil durum numarasından gönderilen mesajda, toprak kayması riski nedeniyle Ammoudi, Armeni ve Eski Fira Limanı'na ulaşımın yasaklandığı aktarıldı. Sismik Risk Değerlendirme Komitesi, durumu değerlendirmek üzere gün içinde bir toplantı daha yapmayı planlıyor.

İNGİLTERE'DEN TURİSTLERE UYARI
Bölgedeki 'artan sismik aktivite' sonrasında popüler Yunan adalarından bir kısmına giden İngiliz turistler uyarıldı. Uyarı, Yunanistan Sivil Savunma Bakanlığı tarafından yayınlandı ve İngiltere Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi tarafından tekrarlandı.
Ayrıca bölgede tatil yapanlara kıyılardan ve havuzlardan uzak durmaları uyarısı yapıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege Denizi’nde son günlerde meydana gelen depremlere ilişkin, "Bu bölge, topoğrafyası oldukça değişken, kıyı şeridi boyunca onlarca ada ve adacık söz konusu. Kıyı kesimlerindeki ilçelerin bir kısmı da iç körfezde bulunmak suretiyle korunaklı durumda. Geçmiş kayıtları incelediğimizde düşük seviyeli su baskınlarının dışında ülkemiz sınırlarında ciddi anlamda tsunamik etkileri olmadığını görüyoruz" dedi.