Ekmek tatlısı tarifi ve yapılışı! Malzemeleri nelerdir? Nasıl yapılır?

Ekmek tatlısı, sıklıkla araştırılan tatlılardan biridir. Etimek tatlısı olarak da bilinen ekmek tatlısı, az malzemeli, pratik tatlılardan biri. Muhallebisi ve şerbeti haricinde fırınlamaya veya pişirmeye gerek olmayan ekmek tatlısı, hem hafif hem de çok kolay bir şekilde yapılan tatlılardan. Biz de sizler için ekmek tatlısı tarifi ve yapılışını, kullanılan tüm malzemeleri ve damak tadınıza göre sunum alternariflerini hazırladık. Şimdiden elinize sağlık ve afiyet olsun!

Ekmek tatlısı, etimek tatlısı olarak da biliniyor. Ekmek tatlısı için önce etimekler şerbetleniyor, muhallebisi yapılıyor ve bir süre buzdolabında dinlendirildikten sonra tatlı hazır hale geliyor. Sizler için ekmek tatlısının tüm tarif aşamalarını ve malzemelerini hazırladık. Şimdiden afiyet olsun!
EKMEK TATLISI TARİFİ VE YAPILIŞI
Ekmek tatlısı etimek ile yapılan bir tatlıdır. Öncelikle etimekleri uygun bir borcama herhangi bir boşluk kalmayacak şekilde dizmek gerekir. İlk olarak şerbeti kaynatılır ve dinlenmesi için bir kenara koyulur. Yaklaşık 10-15 dakika dinlenmiş olan şerbeti etimeklerin üzerine dökmek ve etimeklerin yumuşamasını sağlamak gerekir. Sonrasında etimekler şerbeti iyice çekerken muhallebiyi yapmaya başlanır. Muhallebi için süt, un, toz şeker ve nişastayı karıştırılır ve kıvam alana kadar karıştırmaya devam edilir.
Muhallebi kaynamaya başladıktan sonra içerisinde vanilya ve yağ da ekleyerek karıştırmaya devam edilir. Piştikten sonra kısa bir süre dinlendirilir ve çok fazla soğumadan şerbetlenmiş olan etimeklerin üzerine dökülür. Muhallebi düzeltilerek tatlı dolaba konulur ve soğumaya bırakılır. Tatlı soğuduktan sonra üzerine isteğe göre krem şanti ya da fındık, fıstık gibi kuruyemişler koyulabilir.
Ekmek tatlısı soğuduktan sonra isteğe göre üzerine krem şanti sürebilirsiniz veya ceviz, fındık ve fıstık ile lezzendirebilirsiniz.
Tarifin aşama aşama yapılışını ve etimek tatlısının tüm malzemeleri aşağıda görebilirsiniz.

ETİMEK TATLISI MALZEMELERİ NELERDİR?
1 paket etimek (orta boy borcama sığacak kadarını kullanmanız yeter)
ŞERBETİ İÇİN
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
MUHALLEBİSİ İÇİN
- 4,5 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı un
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin.
ÜZERİ İÇİN (ARZUYA GÖRE)
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı süt
SERVİS İÇİN (ARZUYA GÖRE)
- İsteğe göre ekmek tatlısının üzerine ceviz, fındık ya da fıstık dökebilirsiniz.
- Orman meyveleri ile süsleyebilirsiniz...

NASIL YAPILIR?
- Etimek tatlısı olarak da bilinen ekmek tatlısını yapmak için öncelikle şerbetine başlamak gerekir.
- 2 su bardağına 1,5 su bardağı toz şeker konulur ve şerbet kaynamaya bırakılır.
- Şerbet kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 10 dakika kadar dinlendirilir, ılımaya bırakılır.
- Bu sırada etimekler orta boy bir borcama dizilir.
- Eğer borcamınız daire şeklindeyse veya farklı bir şekilde servis etmek istiyorsanız, etimekleri tek parça değil, parçalayarak da dizebilir ve daha sonra dilim pasta gibi servis edebilirsiniz.
- Dinlenmiş şerbet, etimeklerin üzerine dökülür. Etimekler şerbetini çekerken, muhallebi hazırlanmaya başlanır. Bıunun için bir tencereye süt, şeker, nişasta ve un konulur, koyulaşıncaya kadar karıştırılır.
- Muhallebi kıvamını aldıktan sonra içine vanilya ve tereyağı eklenir. Karıştırılıp acaktan alınır.
- Vanilyanın 1 dakikadan fazla pişmemesi gerekir, bu nedenle terayağı erir erimez muhallebiyi almak gerekir.
- Ardından muhallebinin biraz daha ılınması için karıştırılmaya devam edilir.
İyice kıvam alan muhallebi, şerbetini çekmiş etimeklerin üzerine dökülür ve eşit bir şekilde yayılır. - Son şeklini aldıktan sonra muhallebi dolapta dinlendirilmeye bırakılır. İyice dinlendikten ve soğuduktan sonra servis edilir.
- Ekmek tatlısı genelde üzerinden biraz zaman geçtikten sonra tüketilmesi tavsiye edilen bir tatlı. Bu nedenle hemen değil, buzdobında dinlendikten ve etimekler şerbetle, muhallebi ile iyice kıvam aldıktan sonra çok daha lezzetli olacaktır.
İyice kıvam alan muhallebi, şerbetini çekmiş etimeklerin üzerine dökülür ve eşit bir şekilde yayılır.