Elem neşrah duası anlamı ve fazileti nedir? Ne zaman okunur? Elem neşrah duası Türkçe Arapça okunuşu

Kuran'ı Kerim'in 94. suresi olan İnşirah Suresi, halk arasında Elem Neşrah adıyla da bilinir. Toplam 8 ayetten ve 27 kelimeden oluşan Elem Neşrah duası, Mekke'de nazil olan ilk surelerden biridir. İniş sırasına göre 12. sure olan İnşirah Suresi'nin diğer adı Şerh'tir. Şerh, hem açıklamak, izah etmek ve yorumlamak, hem de açıp genişletmek ve ferahlatmak manasına gelir. Elem Neşrah duasının anlamını, faziletlerini ve ne zaman okunması gerektiği hakkında detayları derledik.

İnşirah kelimesinin ilk anlamı açıklıktır. Bu kelime mecazen çekilen sıkıntılardan sonra rahatlamak ve felaha ermek anlamına gelir. İnşirah sözcüğüyle aynı kökten türetilen neşrah ise açmak, genişletmek ve rahatlatmak demektir.

ELEM NEŞRAH DUASI ANLAMI VE FAZİLETİ NEDİR?
Elem Neşreh Duasının başında, Allahu Teala, Hz. Muhammed'e, ''biz senin kalbini açıp genişletmedik mi'' diye sorar. Bu ayet, müfessirler tarafından farklı şekilde yorumlanmıştır. Bazı müfessirler, Hz. Muhammed'in küçük bir çocukken melekler tarafından kalbinin açılıp temizlendiğini ve tüm günahlardan arındırıldığını iddia eder.
Bazı müfessirler ise, diğer birçok surede olduğu gibi İnşirah Suresi'nin ilk ayetinde de mecazi bir ifade kullanıldığını beyan etmiştir. Kalbin genişletip açılması, çekilen zorluklara karşı dayanma ve sebat etme gücü vermek anlamına gelir. Tüm peygamberler, kendilerine nazil olan vahiyleri ümmetine tebliğ ederken, birçok sıkıntıya katlanmak zorunda kalmıştır. Bazı peygamberler yurtlarından edilmiş, bazıları çeşitli işkencelere maruz kalmıştır.

Hz. Muhammed'in göğsünün açılıp genişletilmesi de buna delalettir. O, hiçbir zaman insanları Hak yoluna çağırmaktan vazgeçmemiş, en zor zamanlarında yalnızca Allah'a sığınmıştır.
Surenin ikinci ayetinde peygamberin üzerindeki ağır yükün kaldırıldığından bahsedilir. Bu yük, elçi olmanın ağırlığıdır. Sahabeden aktarılanlara göre, Hz. Muhammed'e vahiy geldiği zaman, alnı soğuk soğuk terler ve titremeye başlardı. Vahyin ağır yükü, sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da hissedilirdi.
Buna karşılık Mekkeli müşriklerin hem peygamber efendimize hem de İslam'ı seçenlere zulmetmeleri de çok ağır bir yüktür. Yine de Hz. Muhammed, sonuna kadar sabretmiş, Mekke'den Medine'ye geçtikten sonra da Hak dini olan İslam'ı yaymaya devam etmiştir.

İnşirah Suresinin 4. ayetinde Hz. Muhammed'in şanının yüceltildiği bildirilir. Hz. Muhammed'e hiçbir peygambere nasip olmayan birçok şey bahşedilmiştir. Bunların başında Miraç mucizesi gelir. Peygamber efendimiz, ''Arş-ı Azam'' adıyla da bilinen göğün dokuzuncu katını aşmış ve kendisine cennet - cehennem gösterilmiştir. Cebrail'in bile ulaşamadığı yerlere o Burak adlı bineğiyle ulaşmış ve hiçbir kula nasip olmayan şeylere tanıklık etmiştir.
Surenin beşinci ve altıncı ayetinde her zorluktan sonra mutlaka bir kolaylığın geleceği bildirilir. Mümin kullar dünya hayatının gelip geçici olduğunu bilir. Burada çekilen acıların ve sıkıntıların, ahiret hayatında mutlaka bir mükafatı vardır. Üstelik dünya hayatı kısa bir süreyi kapsarken, cennetteki mutluluk sonsuza kadar sürecektir.
Bu nedenle başta Hz. Muhammed olmak üzere diğer tüm peygamber örnek olarak alınmalı, asla umutsuzluğa kapılmamalı ve sabırlı olunmalıdır. Allah, hiçbir kulunu kaldıramayacağı kadar ağır yüklerle sınamaz. Bu nedenle halk arasında ''derdi veren Allah dermanını da verir'' sözü çok sık kullanılır.

ELEM ŞAH DUASI NE ZAMAN OKUNUR?
Elem Şah duası kısa olması sebebiyle günlük ibadetlerde en çok okunan duaların başında geliyor. Kuran-ı Kerim'deki en faziletli dualardan biri olan Elem Şah, manen huzursuz hissedilen anlarda, sıkıntılardan kurtulmak için 9 kez okunmalıdır. Bunun dışında şeytan mümin kulların kalbine vesvese verdiğinde, vesveselerden kurtulmak ve hem zihnen hem de kalben rahatlamak için de Elem Şah duası okunabilir.
