Emzirme döneminde anne sütünü artıran beslenme önerileri

Emziren anneler özellikle ilk dönemde "yeterince sütüm var mı, bebeğimi iyi besleyebiliyor muyum" endişelerini çok yaşar. Bebek emdikçe süt artar, memedeki süt artıkça bebek çok daha rahat memeyi alır. Anne sütünün artmasını isteyen annelerin emzirme döneminde yeterli süt üretebilmesi için kendi beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekir. Çünkü sağlıklı beslenen, yeterince sıvı alan annelerin sütleri de o oranda doyurucu olur. Peki anneler emzirme döneminde anne sütünü artırmak için nasıl beslenmeli, nelerden uzak durmalıdır?

Bebeğin günlük süt ihtiyacını karşılayan sağlıklı bir anne günde 700-800 ml kadar süt salgılayabiliyor. Süt salgısının devamlılığı bebeğin büyüme-gelişmesi açısından çok önemli ve bunun için vücudun günde fazladan 750 kaloriye ihtiyacı var.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Emzirme döneminde fazladan harcanan 750 kalorinin 500 kalorisi yediğimiz yemeklerden sağlanırken, 250 kalorisi annenin gebelik döneminde depoladığı yağlardan karşılanıyor. Bu dönem depolardan enerji oluşturulduğu için annenin gebelikten kalan fazla kilolarını vermesine de büyük ölçüde katkı sağlayan bir dönemdir” diyor.

Peki anne sütünü artırmak için anneler ne yapabilir? Anne sütünü artıran yöntemler nelerdir? Başak İnsel Aydın, anne sütünü artırma yöntemlerini şu şekilde sıralıyor:

1. Su içmek
Anne sütünü arttıran en önemli besin ögesi su. Çünkü anne sütünün büyük bir kısmını su oluşturuyor.
- Emziren bir kadının günde 3 litre sıvı tüketmesi gerekir.
- Bunun 1.5-2 litresi yalnızca sudan, kalan kısmı ise bitki çaylarından oluşabilir.

Emziren annelerin içebileceği bitki çayları
- Anason çayı
- Rezene çayı
- Papatya çayı
- Melisa çayı
- Ihlamur
- Kuşburnu çayı

Emziren anneler için süt artırıcı içecekler
- Komposto
- Çorba
- Ev yapımı limonata
- Ev yapımı ayran
- Boza
- Lohusa şerbeti
- Ev yapımı kefir
Son zamanlarda yapılan çalışmalar malt içeceğinin de anne sütünü artırıcı özellikte olduğunu ortaya koyuyor.

2. Kalsiyumdan yana zengin besinler tüketin
Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketin.

3. Protein kaynaklarını ihmal etmeyin
- Her gün örnek protein olan 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kuru baklagil yemeği tüketmeye özen gösterin.
- Kuru baklagilin haşlanan suyunu mutlaka dökün ve gaz problemi yaratıyorsa kuru baklagil tercih etmeyin.

4. A vitamini kaynakları
Emzirme döneminde daha fazla sütünüzün olması için A vitamininden zengin havuç, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinlere beslenme programınızda sık yer verin.

5. Taze meyve ve sebze tüketin
Emzirme döneminde zengin vitamin ve mineral kaynakları olan taze sebze ve meyvelere her gün düzenli olarak beslenmenizde yer verin.

6. Siyah çaydan uzak durun
Emzirme dönemi boyunca yediğiniz besinlerin besin değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemek açısından yemeklerle beraber çay tüketmeyin.

7. Kafeinli içeceklerden uzak durun
Çay-kahve gibi kafein içeren içecekleri tüketmeyin. Bu içecekler bebeğinizin nabzında artış ve uykuya dalmasında güçlük gibi problemlere yol açabilir.

8. Düşük kalorili diyetlerden ve tek tip beslenmeden kaçının
Emzirme döneminde hızlı kilo verdiren, düşük kalorili ve tek tip beslenmeyi prensip edinmiş diyetlerden uzak durun.
Emzirme döneminde fazladan harcanan 750 kalorinin 500 kalorisi yediğimiz yemeklerden sağlanırken, 250 kalorisi annenin gebelik döneminde depoladığı yağlardan karşılanıyor.
Bu dönem depolardan enerji oluşturulduğu için annenin gebelikten kalan fazla kilolarını vermesine de büyük ölçüde katkı sağlayan bir dönem. Bu anlamda düzenli emzirmek gebelik kilolarınızı vermenize de destek olduğundan diyet yapmak yerine yeterli ve dengeli beslenin.
