Tıpta pilonidal sinüs olarak geçen ve makatın birkaç santimetre üstünde kuyruk sokumunda küçük delikler ile seyreden hastalığa verilen ismin yaygın ismi kıl dönmesi.
Kuyruk sokumunda delik neden olur?
Üroloji ve genel cerrahi bölümlerinin alanına giren kıl dönmesi, oluşum evresinde ciltteki gözenekleri kullanıyor. Kuyruk sokumunda bulunan kıl, tüy veya saç teli tahriş olan deriden içeri girerek kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) adı verilen rahatsızlığı başlatıyor. Kuyruk sokumunda delik halinde gözlemlenebilen bu makat hastalığı; ilk dönemlerde belirgin şikâyet vermeyebiliyor ancak zamanla burada bir iltihabi oluşum görülüyor.
EN ÇOK 20'Lİ YAŞLARDA GÖRÜLÜYOR
Kıl dönmesi sorununun özellikle 20’li yaşlarda daha çok görüldüğünü belirten uzmanlar; erkeklerin, kilolu kişilerin, hijyen sorunu olanların ve dar kıyafet giyenlerin sorunla karşılaşma sıklığının daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.
Başlangıç evresinde bitkisel ilaçlardan yararlanılarak oturma banyolarının da kullanılabildiği kıl dönmesi tedavisinde en etkili yöntem 2 aşamalı cerrahi operasyon ama iyileşme dönemindekıyafet seçimine, kilo problemine ile hijyene de dikkat edilmesigerekiyor. Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Murat Koca, kıl dönmesi sorununa yol açan nedenleri, belirtileri, tedavi yöntemlerini ve tavsiyelerini paylaştı.