5- Ketojenik diyet
Ketojenik diyet, kilo vermek ve hastalık risklerini azaltmak için etkili bir yol.
Ketojenik diyet (veya kısaca keto diyeti) karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet. 20'den fazla çalışma bu tür bir diyetin kilo vermenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ketojenik diyetlerin diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalığına karşı bile yararı olabilir.
Ketojenik diyet, Atkins ve düşük karbonhidrat diyeti ile birçok benzerliği paylaşan çok düşük karbonhidratlı, yararlı yağları içeren bir diyet türü.
Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve yağla değiştirmeyi içerir. Karbonhidratlardaki bu azalma vücudunuzu, ketozis adı verilen metabolik bir duruma sokar. Bu olduğunda, vücudunuz enerji için yağ yakmada inanılmaz verimli olur. Aynı zamanda karaciğerde, beyine enerji sağlayabilen yağları ketonlara dönüştürür.
Ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyet. Kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürür ve vücudun metabolizmasını karbonhidratlardan ve yağ ve ketonlara doğru kaydırır.
Diyetin içeriği, bireyin hedeflerine, kişisel sağlığına ve mali durumuna bağlı olarak değişir. Ancak, odak noktası her zaman, besleyici, minimal işlenmiş, gerçek yiyecekleri yemeye odaklanmalı.
Ketojenik diyette ne yenir, ne yenmez?
- Şekerli yiyecekler: Soda, meyve suyu, smoothie'ler, kek, dondurma, şekerleme, vb.
- Tahıllar veya nişastalar: Buğday bazlı ürünler, pirinç, makarna, mısır gevreği vb.
- Meyve: Çilek gibi meyvelerin küçük porsiyonları hariç tüm meyveler.
- Fasulye veya baklagiller: Bezelye, barbunya fasulyesi, mercimek, nohut vb.
- Kök sebzeler ve yumrular: Patates, tatlı patates, havuç, havuç, vb.
- Az yağlı veya diyet ürünleri: Bunlar yüksek oranda işlenir ve genellikle karbonhidratları yüksektir.
- Bazı çeşniler veya soslar: Bunlar genellikle şeker ve sağlıksız yağ içerir.
- Sağlıksız yağlar: İşlenmiş bitkisel yağ, mayonez vb. alımınızı sınırlandırın. Tahıl, şeker, baklagil, pirinç, patates, şeker, meyve suyu ve hatta çoğu meyve gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçının.
Yemeklerinizin çoğunluğunu bu yiyeceklere dayandırmalısınız:
- Et: Kırmızı et, biftek, jambon, sosis, pastırma, tavuk ve hindi.
- Yağlı balık: Somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi.
- Yumurtalar: Otlu veya omega-3 bütün yumurtaları arayın.
- Peynir: İşlenmemiş peynir (çedar, keçi, veya mozzarella).
- Kuruyemiş ve tohum: Badem, ceviz, keten tohumu, kabak çekirdeği, chia tohumu vb.
- Sağlıklı yağlar: Öncelikle sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı.
- Düşük karbonhidratlı sebzeler: Yeşil sebzelerin çoğu, domates, soğan, biber vb.
- Çeşniler: Tuz, karabiber ve çeşitli sağlıklı bitki ve baharatları kullanabilirsiniz.
Diyetinizi çoğunlukla bütün, tek bileşenli yiyeceklere dayandırmak en iyisidir.
Diyetinizin büyük bölümünü et, balık, yumurta, tereyağı, fındık, sağlıklı yağlar, avokado ve az miktarda karbonhidratlı sebzeler gibi yiyeceklere dayandırın.