Herhangi bir hayvansal proteini yüksek sıcaklıkta pişirmek aynı zamanda sigara dumanında ve araba egzozunda da bulunan polisiklik aromatik hidrokarbonları (PAH'lar) oluşturabilir.
Izgara etin tadını seviyorsanız, limon suyu, otlar ve baharatlarla marine ederek vereceği zararın bir kısmını önleyebilirsiniz. Karabiber, biberiye, kekik, fesleğen, adaçayı ve mercanköşk, iltihaplanmaya karşı koyacak faydalı antioksidanlarla yüklüdür.
İşlenmiş et ürünleri
İşlenmiş etler (salam, sosis ve pastırma gibi), vücudun yağ dokusunu daha iltihaplı hale getiren yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle zararlıdır.
Ek olarak, bu gıdalar ayrıca mide kanseri riskini artırabilen ve oksidatif stres ve iltihaplanmaya neden olan ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE'ler) önemli bir kaynağı olan yüksek seviyelerde sodyum nitrit içerir.
2020 tarihli bir araştırma, yüksek miktarda kırmızı ve işlenmiş et alımının daha yüksek kolorektal kanser riski ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu gösteriyor.