KLİNİK PSİKOLOGDAN GÜZELLİK ALGISI KAVRAMI VE BEDEN ALGI BOZUKLUĞU
Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, estetik kaygıların ortaya çıkmasında ilk etkenin güzellik algısı olduğunu belirtiyor. Güzel olmak, estetik açıdan çekici olmak beraberinde daha fazla ilgi görmeyi ve daha fazla olanağa ulaşmayı mümkün kılabilir. Özellikle kültürel açıdan bakıldığında toplumsal yaşam tarzı ve toplumun beklentileri bireyi fazlaca etkilemekte, güzellik ve estetik konusunda da kadınlara yönelik beklentiler daha ön plana çıkıyor. Ö
Estetik kaygısının diğer boyutunun kadın-erkek ilişkileri ve cinsellik olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, "Tarihsel akışa bakıldığında Rönesans Dönemi tablolarından, heykellere kadar kadın bedeni üzerine çok fazla tasvir yapıldığı görülüyor" diyor.
Estetik kaygısında üçüncü boyut ise kişinin kendi bedenine dair algısı. Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, "Özellikle beden dismorfik bozukluğu (*) gibi durumlarda kişinin kendi bedenine yönelik gerçekçi olmayan algılamaları ve beklentileri olabilir. Bedeninin herhangi bir bölümünü kafasına takabilir, estetik açıdan yaptığı müdahaleleri yeterli bulmayarak tekrar tekrar bir uğraş içerisine girebilir. Bu durumda yeme bozuklukları, estetik bağımlılığı, sosyal fobi gibi farklı psikolojik sorunlar da estetik kaygılardan kaynaklanabilir ya da estetik kaygılara yol açabilir.”
(*) Beden Algısı Bozukluğu (BAB) ya da Vücut dismorfik bozukluğu (VDB) olarak da tanımlanır.