Eski Mısırlılar işin sırrını biliyordu! Yüzüne bile bakmadığımız bitki demir ve magnezyum zenginiymiş!

Eski Mısırlılar ısırgan otunu artrit ve bel ağrısını tedavi etmek için kullanırken, Romalı askerler ısınmaya yardımcı olmak için ısırgan otunu kendi üzerlerine sürerlerdi. Isırgan otu bitkisel tedavisi vücut ağrılarını dindirdiği gibi yaşam kalitesini de arttırdığı görülmüştür. Peki Isırgan otunun faydaları nelerdir? Mucizevi besin ısırgan otu ne işe yarar?

Bilimsel adı Urtica dioica olan "ısırgan otu", Latince "yanmak" anlamına gelen uro kelimesinden gelir çünkü yaprakları temas halinde geçici yanma hissine neden olabilir. Isırgan otunun yaprakları, acı veren ve aynı zamanda kaşıntı, kızarıklık ve şişmeye neden olan saç benzeri yapılara sahiptir. Ancak ısırgan otu işlenip kurutulduktan veya pişirildikten sonra güvenle tüketilebilir.

ISIRGAN OTU BESİN DEĞERLERİ;
Vitaminler: A, C vitaminleri ve K'nın yanı sıra birkaç B vitamini
Mineraller: Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve sodyum
Yağlar: Linoleik asit, palmitik asit, stearik asit ve oleik asit
Amino asitler: Esansiyel amino asitlerin tümü
Polifenoller: Kaempferol, quercetin, kafeik asit, kumarinler ve diğer flavonoidler
Pigmentler: Beta-karoten, lutein, luteoksantin ve diğer karotenoidler

Tüm bu değerler, aynı zamanda antioksidan etkisine sahiptir. Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerin vereceği hasara karşı korumaya yardımcı olan moleküllerdir. Serbest radikallerin neden olduğu hasar, yaşlanmanın yanı sıra kanser ve diğer hastalıklara da sebep olabilir. Araştırmalar ısırgan otu özünün kandaki antioksidan düzeylerini artırabildiğini gösteriyor.

ANTİ-İNFLAMATUAR ETKİLER: Isırgan otu, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. İçeriğinde bulunan bazı bileşikler, inflamasyonla mücadele edebilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRME: Isırgan otu, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir.

SAÇ VE CİLT SAĞLIĞI: Isırgan otu özleri, saç sağlığını desteklemek ve saç dökülmesini azaltmak için şampuan ve saç ürünlerinde kullanılır. Aynı zamanda cilt problemlerine karşı da yardımcı olabilir.

KEMİK SAĞLIĞINI DESTEKLEME: İçeriğinde kalsiyum, magnezyum ve diğer mineraller bulunan ısırgan otu, kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.

KAN ŞEKERİ KONTROLÜ: Bazı araştırmalar, ısırgan otu özlerinin kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak bu konuda daha fazla araştırma gereklidir.

KAN TEMİZLİĞİ VE DETOKS: Isırgan otunun idrar söktürücü etkileri vardır ve böylece böbrekler aracılığıyla toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir.
ROMATİZMA VE EKLEM AĞRILARINA YARDIMCI OLMA: Anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle, ısırgan otu bazı romatizmal ağrıları ve eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Solunum Yolu Sorunlarına İyi Gelme: Isırgan otunun buharı, solunum yollarını açmaya ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda rahatlamaya yardımcı olabilir.

Kolesterol Seviyelerini Düzenleme: Bazı çalışmalar, ısırgan otu özlerinin kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

ISIRGAN OTU ÇAYI NE KADAR İÇİLMELİ?
Isırgan otunun kurutulmuş halinden yapılan ısırgan otu çayını aktar ya da marketlerde bulabilirsiniz. Dilerseniz kuru ısırgan otları ile de evde kendi ısırgan otu çayınızı hazırlayabilirsiniz. Peki, ısırgan otu çayı nasıl yapılır ve günde ne kadar içilmelidir?

Bir bardak içme suyunu cezvede kaynatın.
Ardından bir yemek kaşığı kurutulmuş ısırgan otunu kaynayan suya atın.
Ortalama birkaç dakika demlenmesini bekleyin.
Hazırlanan karışımı süzgeç yardımıyla süzerek içebilirsiniz.

Isırgan otu çayı kahvaltıdan yarım saat önce 1 bardak kadar tüketilmelidir. Gün içerisinde de 1-2 bardak içilebilir. Günde 3 kereden fazla tüketimi doğurabileceği yan etkiler bakımından tavsiye edilmez. Özellikle bazı hassas bünyeler, anne adayları, düzenli ilaç kullananlar ve kronik hastalığı bulunanlar tüketim konusunda dikkatli olmalıdır.

Isırgan otu hangi formda olursa olsun aşırı miktarda tüketilmemelidir. Aksi takdirde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle hassas bünyeli kişilerin, emziren annelerin, anne adaylarının çok daha dikkatli olması ve doktor onayı olmadan kullanmaması gerekir. Aşırı miktarda kullanılan ısırgan otunun vücutta oluşturabileceği bazı yan etkiler şu şekildedir:

Aşırı terlemeye sebep olabilir.
İshale neden olabilir.
Özellikle taze olan ısırgan otu tüketilecekse cilt sorunlarına yol açabilir. Açık olan yaralarla temas ettirilmemesi gerekir.

Kusmaya sebebiyet verebilir.
Mide sorunlarına yol açabilir. Mide bulantılarına neden olabilir.
