HAZIR DONDURMA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Betül Merd, "dondurma almadan önce etiket bilgilerinin kesinlikle okunması gerekir" diyor. Ayrıca dondurma, uygun koşullarda üretilmediği ve saklanmadığı zaman bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İnsan sağlığını tehdit eden patojen bakteriler, dondurmanın ana maddesi olan süt ve süt ürünlerinde uygunsuz koşulların da etkisiyle çok hızlı bir şekilde çoğalabiliyor. Bu nedenle soğuk zincirin korunması çok önemli. Soğuk zincirin bozulması, dondurmadan zehirlenmeye yol açabiliyor.
DONDURMANIN BOZULDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?
Doğru koşullarda saklanan dondurmanın dokusu pürüzsüz bir kıvamda. Eğer dokuda bu pürüzsüzlüğü görmezseniz o dondurmadan şüphelenmek gerekiyor. Kristalleşme ve buz parçacıkları, dondurmanın bir kısmının hava olması nedeniyle oluşur. Bu nedenle içinde kristalleşme ve küçük buz parçacıkları oluşan dondurmaların bozulmuş olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Dondurmanın bozulmuş olabileceğine dair bir diğer ipucu ise şu: Dondurma eğer uygun olmayan koşullarda saklanırsa, içerdiği havayı kaybediyor ve aynı zamanda hacmi küçülüyor. Bu sırada da dokusu pürüzlü hale geliyor. İşte bu nedenle dondurmayı yemeden önce incelemenizde fayda var.