Sosyal izolasyon sürecinde insanlar evde bilgisayar, telefon ve tablet gibi ışıklı ekranlarla daha çok vakit geçiriyor. Bu durumun da profesyonel çalışma hayatında sıklıkla görülen ekranlı alet kullanımına bağlı bilgisayar göz sendromu veya bilgisayar göz yorgunluğu sendromuna neden olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Göz yorgunluğu baş ağrısı, bulanık görme, kuru gözler nedeniyle gözlerde batma yanma, boyun ve omuz ağrısına neden olabilir” dedi.
Uzun süreli bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımından kaynaklanan bazı göz ve görme ile ilgili sorunlarla sıklıkla karşılaştıklarını vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bu sorunun süresi ve derecesi dijital ekran kullanım süresi ile doğrudan ilişkili. Günümüzde profesyonel hayatta bilgisayarsız çalışma ortamı yok denecek kadar azaldı ve bilgisayar kullanımı hayatın bir parçası haline geldi. Covid-19’dan dolayı evde kalma süresinin artması da göz yorgunluğunun artmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Görsel semptom yaşama derecesi dijital ekrana bakma süresine bağlı
Bilgisayar göz yorgunluğu sendromunun birçok nedeninin olduğuna değinen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bunların başlıca olanları zayıf aydınlatma, dijital ekrana bakma sırasında göz kırpmanın azalması, göz yaşında azalma, uygunsuz mesafeler, kötü oturma duruşu, düzeltilmemiş görme problemleri ve bu faktörlerin birden fazlasının birlikte olması olarak sayılabilir” dedi. Bireylerin görsel semptomları yaşama derecesinin dijital ekrana bakma süresine bağlı olduğunu vurgulayan Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Hipermetropive astigmatizma gibi düzeltilmemiş görme problemleri, yetersiz göz odaklama ve yaşa bağlı yakın görme kusurları, bilgisayar veya dijital ekran cihazı kullanılırken görsel semptomların gelişmesine katkıda bulunabilir” açıklamasında bulundu.