Ev ekonomisi dersi gördünüz mü? 80'ler neslinin çok iyi bildiği İş Eğitimi ve Ev Ekonomisi dersinde hem tasarruf yolları hem de mandaldan peçetelik, kibrit çöplerinden çerçeve gibi ilginç ev eşyalarının yapımını öğrenirdik. Amaç, alınan hiçbir malzemenin boşa gitmemesini sağlamak, her eşyayı geri dönüştürmek ve ev ekonomisine katkı sağlamaktı.
Örneğin çamaşır suyu değdiği için kullanılamaz hale gelmiş tişörtü kumaş boyaları yardımıyla batik boyama tekniği ile tekrar tüketime kazandırmak gibi... Ek olarak ev için dekoratif ürünler tasarlamayı öğrenir, el becerimizi geliştirirdik.
2000'lere geldiğimizde tüketim bir çılgınlık halini aldı. Her evde yer alan dikiş setleri görünmez oldu. Önceden evde herkesin eli iğne iplik tutarken, 2000'lerde sökük dikmek ekstra bir meziyet gibiydi. Şimdi ise tekrar geçmişe dönüyoruz. Tüketimin zararları, geri dönüşümün önemi bizlere yeniden anımsatılıyor. Sadece ekononik değil, doğanın geleceği için de... Ayrıca ekonomik anlamda yaşanan dalgalanmalar, sadece paramızın değil, eşyamızın kıymetini daha iyi anlamamızı sağladı. Ama bunu en iyi bilenler annelerimiz!
Bilal Emin Turan, "hayatın her alanında örnek olan annelerimizin tasarruf konusunda bize sağladığı fayda çok büyük. Zor şartlarda ev geçindirmeyi başaran, bunu yaparken adeta tasarrufun kitabını yazan annelerin bu davranışları gelecek nesle de örnek oluyor" diyor. Posta Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Yazar Bilal Emin Turan, evimizin direği annelerimizden kalma geleneksel ve tabii ki çok işe yarayan tasarrruf yöntemlerini ve israfı önleyen taktikleri Posta.com.tr okuyucuları için anlattı.