Evde yapılabilen 10 turşu tarifi

Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışa hazırlıklar da tam gaz devam ediyor. Salça, sosluk gibi hazırlıklarla birlikte turşular da kurulmaya başladı. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz 10 turşu tarifi...

1- SOĞAN TURŞUSU TARİFİ
Soğan turşusu malzemeler
- 3 adet orta boy kırmızı soğan
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
- 1 çay kaşığı tane karabiber
- 1 adet defne yaprağı
SOĞAN TURŞUSU YAPILIŞI
Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Derin bir karıştırma kabına aldığınız soğanları tuzla ovup 10 dakika kadar bekletin. Soğanlarınızı kavanoza alın. Kavanozun 2/3’ünü üzüm sirkesiyle, kalanını da toz şekerle karıştırdığınız içme suyuyla doldurun. Turşunun lezzetinin biraz daha hafif olmasını isterseniz üzüm yerine elma sirkesi kullanabilirsiniz. Kişniş, karabiber ve defne yaprağını ekleyin. Arzu ederseniz başka karanfil, biberiye, tarçın gibi baharatlar da kullanabilir, farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp buzdolabına kaldırın. Turşunuz 1-2 gün içinde rengi hafifçe dönünce yenmeye hazır hale gelir.

2- LAHANA TURŞUSU TARİFİ
Lahana turşusu malzemeler
- 2,5 kilogram lahana
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet orta boy kırmızı biber
- 10 diş sarımsak
- 4 adet acı biber
- 1 adet defne yaprağı
- 1 demet maydanoz
- 2,5 su bardağı sirke
- 2,5 su bardağı içme suyu
- 5 yemek kaşığı kaya tuzu
- 8 adet nohut
LAHANA TURŞUSU YAPILIŞI
Dış yaprakları ayıklayıp bol su ile yıkayınız. Ser ve sık yaprakları turşuluk lahananın orta kısmında bulunan kök kısmını keskin bir bıçak yardımıyla çıkartın.
En az dört eşit parçaya ayırdığınız lahanayı istediğiniz büyüklükte doğrayın. Özellikle kök kısmında olan sert yaprakları ne kadar küçük yaparsanız turşu o kadar kısa sürede olur. Bol suda yıkayıp iyice süzdürün.
Kabuğunu soyduğunuz havuçları iri halkalar şeklinde kesin. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız etli kırmızı biberleri büyük parçalara ayırın.
Sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra ince ince doğrayın. Kaynar su ile duruladığınız ve temiz durumda olan cam turşu kavanozunun dibine nohutları yerleştirin.
Karıştırmak için derin bir kaba aldığınız doğranmış lahanaları, kaya tuzu, sirke ve sarımsaklar ile yaklaşık 5 dakika kadar ovduktan sonra boşluk vermeyecek şekilde kavanoza yerleştirin.
Aralara doğranmış havuç, etli kırmızı biber ve maydanoz dallarını koyun. Lezzet ve aroma vermesi için acı biber ve defne yaprağını turşu kavanozuna alın.
Karıştırma kabında kalan sirkeli karışımı, içme suyu ile çoğalttıktan sonra turşu kavanozuna aktarın.
Malzemeleri koyduğunuz kavanozun üstü sınırına kadar su ekleyin. Kapağını kapattığınız turşu kavanozunu oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin. En az 10 gün süreyle aralarda kontrol ederek beklettikten sonra sevdiklerinizle paylaşın. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
İpucu
Turşunun suyuna acı biber lezzetinin geçmesini istemeyenler kullanmayabilirler. Arzuya göre turşuya dereotu ekleyebilirsiniz. Turşuyu oda ısısında ve güneş görmeyen bir yerde en az 10 gün kadar muhafaza ettikten sonra servis edin. Kısa sürede hazır olmasını istiyorsanız doğradığınız lahanayı kaynar suda 4-5 dakika kadar haşladıktan sonra turşuyu kurabilirsiniz.

3- SALATALIK TURŞUSU TARİFİ
Salatalık turşusu malzemeler
- 1 kg turşuluk salatalık
- 1 çorba kaşığı kaya tuzu
- 1 buçuk bardak üzüm sirkesi
- 3 diş sarımsak
- Aldığı kadar sıcak su
SALATALIK TURŞUSU YAPILIŞI
İlk olarak salatalıkları iyice temizleyin ve bol suyla yıkayın. Daha sonra sap kısımlarını çok derin olmayacak şekilde kesin. Daha sonra salatalıkları kavanozlara yerleştirip aralarına sarımsakları dizin. Ayrı bir kabın içerisine sirkeyi, kaya tuzunu alıp karıştırın. Daha sonra bu karışımı salatalıkları ve sarımsağı koymuş olduğunuz kavanozun içerisine yerleştirin. Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Sonra düzeltin. Daha sonra güneş görmeyen bir ortamda bir hafta kadar muhafaza etmeniz yeterli olacaktır.

4- BİBER TURŞUSU TARİFİ
Biber turşusu malzemeler
- 1 kilo sivri biber
- Yarım baş sarımsak
- 2 su bardağı sirke
- Yarım su bardağı tuz
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- Kavanozu dolduracak kadar su
- 1 avuç nohut
BİBER TURŞUSU YAPILIŞI
Biberleri yıkayıp uçlarını kesin. Kestiğiniz biberleri 3 litrelik kavanoza doldurun. Biberleri kavanoza bastırarak yerleştirin. Sarımsakları soyup içine atın. Kavanozu dolduracak kadar suyu, sirkeyi ve tuzu karıştırıp kavanozun ağzına kadar doldurun. Kavanoz kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Turşunuz olana kadar güneş görmeyen bir ortamda muhafaza edin. 20 gün kadar beklettikten sonra turşunuz hazır.

5- EZME TURŞUSU TARİFİ
Ezme turşusu malzemeler
- 1 kg domates
- 1,5 yemek kaşığı tuz
- 300 gram acı ya da tatlı yeşil biber
- 10-12 dal maydanoz
- 5-6 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sirke
- Üzerine koymak için zeytinyağı
EZME TURŞUSU YAPILIŞI
Domatesleri, biberleri, maydanozları yıkayın ve suların süzülmesini bekleyin. Daha sonra malzemeleri iri parçalara bölerek robotun içine atın. Sarımsakları ve sirkeyi de ilave edin. Robotta hepsini iyice parçalanıp, ezme halini alıncaya kadar karıştırın. Ezme turşuyu küçük kavanozlara koyun. Kavanozun ağzında turşuyu koyunca bir parmak boşluk kalsın. Buraya ince bir tabaka zeytinyağı koyun. Daha sonra kapaklarını kapatarak, ezme turşuyu güneş almayan bir yerde en az 15 gün bekletin. Arada bir kavanozları çalkalamayı unutmayın. Çünkü turşunun suyu dipte toplanır. Bunun posası ile birlikte karışmasını sağlamalısınız. Bu turşuda ki kabarma duruncaya kadar yapılmalıdır. Aksi halde üzerinde beyazlanma denilen barlanma oluşabilir.

6- ACUR TURŞUSU TARİFİ
Acur turşusu malzemeler
- 2 kiloya yakın ince acur
- 2 baş sarımsak
- 3 yemek kaşığı tuz veya salamura tuzu
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- Bidonun 3’te 1’i kadar sirke
- Su
- Taze fesleğen
- 1 avuç kuru nohut
ACUR TURŞUSU YAPILIŞI
Sarımsakları soyalım. Acurlara kürdanlarla delikler açıp bidona yerleştirelim. Aralarına sarımsakları yerleştirelim. En üstüne fesleğen dalıyla birlikte limon tuzu, sirke, tuz ve suyla tamamlayalım. Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde 3 hafta bekleyiniz.

7- FASULYE TURŞUSU TARİFİ
Fasulye turşusu malzemeler
- 5 su bardağı su
- 1 kilo taze fasulye
- 1 çay bardağı sirke
- 3-4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı deniz/kaya tuzu
Fasulye turşusu yapılışı
Öncelikle tarife taze fasulyelerin kenarlarını kopartarak ve ikiye bölerek başlayın. Temizlediğiniz fasulyeleri 15 dakika haşlayın. Çok yumuşamamasına özen gösterin. Kaynar suyun içerisine tuzu ekleyin ve eritin. Su soğuduğunda içerisine sirkeyi de ilave edin. Suyunu süzdüğünüz fasulyeleri kavanozun yarısına doldurun. Sarımsakları kavanozun ortasına koyun ve üzerini taze fasulye ile doldurun. Tuzlu sirkeli suyu kepçe ile kavanozlara dökün. Tüm suyu kavanozlara ekledikten sonra ağızlarını sıkıca kapatın. Kavanozları ortalama 20 gün boyunca kuru ve güneş almayan bir dolapta saklayın.

8- ERİK TURŞUSU TARİFİ
Erik turşusu malzemeler
- 1,5-2 kg yeşil erik
- 10 diş sarımsak
- 1 adet limon suyu
- 1/2 su bardağı üzüm sirkesi
- 1.5 l kaynar su
- 4 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1/4 demet dereotu
- 1 avuç nohut
ERİK TURŞUSU YAPILIŞI
İlk olarak erikleri, dereotunu ve nohutları yıkayarak süzülmeye bırakın.
Erikleri kavanoza alarak ayıkladığınız diş sarımsakları ve nohutu da ekleyerek güzelce yerleştirin.
Kaynar suya tuz, sirke, limon suyu ve şekeri ekleyerek tuz tamamen eriyene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın.
Turşu suyu tamamen soğuduğunda kavanoza doldurun ve üzerine dereotunu da ilave ettikten sonra kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
Direk güneş almayan serin bir yerde yaklaşık 20-25 gün bekletin. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

9- PATLICAN TURŞUSU TARİFİ
Patlıcan turşusu malzemeler
- 2 kg küçük turşuluk patlıcan
- 1 küçük boy beyaz lahana
- 1 havuç
- 3 salçalık kırmızıbiber
- 1 demet maydanoz
- Kaya tuzu
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 1 baş sarımsak
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 3-4 defne yaprağı
PATLICAN TURŞUSU YAPILIŞI
Öncelikle yıkayıp süzdüğünüz patlıcanların sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün. Geniş bir tencereye su ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya patlıcanları ilave edin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan patlıcanları bir kabın içine üst üste dizin. Üzerine bir ağırlık koyarak acı suyunu bırakması için 3-4 saat bekletin. Kıyılmış lahana, biber, maydanoz, sarımsak ile küçük küpler şeklinde doğradığınız havuçları karıştırın. Acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına hazırladığınız karışımı doldurup, maydanoz sapları ile sarın ve kavanoza yerleştirin. Turşunun suyu için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın. Bu suya her litresine 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip kaynatın ve soğumaya bırakın. Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyerek turşunun üzerini örtecek şekilde dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 1 ay bekletin.

10- KORNİŞON TURŞU TARİFİ
Kornişon turşu malzemeler
- 1 kg turşuluk salatalık
- 1 çorba kaşığı kaya tuzu
- 1 buçuk bardak üzüm sirkesi
- 3 diş sarımsak
- Aldığı kadar sıcak su
KORNİŞON TURŞU YAPILIŞI
İlk olarak salatalıkları iyice temizleyin ve bol suyla yıkayın. Daha sonra sap kısımlarını çok derin olmayacak şekilde kesin. Daha sonra salatalıkları kavanozlara yerleştirip aralarına sarımsakları dizin. Ayrı bir kabın içerisine sirkeyi, kaya tuzunu alıp karıştırın. Daha sonra bu karışımı salatalıkları ve sarımsağı koymuş olduğunuz kavanozun içerisine yerleştirin. Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Sonra düzeltin. Daha sonra güneş görmeyen bir ortamda bir hafta kadar muhafaza etmeniz yeterli olacaktır.