OBEZİTE SINIRINDA OLUP OLMADIĞINIZI NASIL ANLAYABİLİRSİNİZ?
Alınan enerji miktarını tüketilen enerji miktarından çok olması halinde yağ dokusunun artmasıyla bedende oluşan ihtiyaç dışı fazlalık haline obezite deniyor. Obezite özellikle Covid-19 salgını ile dünyada giderek daha da yaygınlaşmış durumda.
Obezitenin tanısı iki şekilde konuluyor.
Birinci tanı kriteri beden kitle indeksi (BMI) oranı. Bu oran kilonun boyun karesine bölünmesiyle bulunuyor. Beden kitle indeksi sınıflandırılması şu şekilde:
BKI <18 ise düşük kilolu, 18-24 ise normal kilolu, 25-30 ise aşırı kilolu, 30-35 ise 1. derece obez, 35-40 ise 2. derece obez, >40 ise 3. derece obez olarak adlandırılıyor.
İkinci tanı kriteri ise Bel çevresi ölçümü. Bel çevresi ölçümünde kadınlarda 99cm, erkeklerde ise 104-112 cm geçmişse bu kişilere şişman tanısı konuyor.
Tüm vücudu olumsuz etkileyerek çeşitli hastalıklara yol açan obezite, hayatımız boyunca hangi yaşta olursak olalım sağlığımızı büyük tehdit altına alıyor. Bunlardan bazıları, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, kalp damar tıkanıklığı, hiperlipidemi. Vücut sistemine karşı zararlarının yanı sıra depresyon, kaygı bozuklukları, uyku bozuklukları, kişilik bozuklukları ve yeme bozukları gibi psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor.