Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2008 yılında gerçekleştirdiği SALTURK-1 çalışmasında Türkiye’de yetişkinlerin günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğu belirlenmiş. Bu, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği ortalamanın tam 13 gram üzerinde!
Sofra tuzu olarak bilinen sodyum klorür, yiyeceklere lezzet vermesinin ve ürünlerin raf ömrünü uzatmasının yanı sıra vücuttaki asit baz dengesinin sağlanmasında önemli rol oynuyor. Fazla tüketilen tuzun vücutta su tuttuğunu ve ödeme neden olduğunu belirten uzmanlar, insan vücudunun normal işlevlerini yapabilmesi için günde 5 gram yani bir çay kaşığı kadar tuz alınmasının yeterli olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, önemli bir tuz kaynağı olduğu için peynir tüketimine dikkat edilmesini ve paketli ürünlerdeki etiketlerin de mutlaka okunmasını tavsiye ediyor.
Her yıl 14-20 Mart haftası, “Dünya Tuza Dikkat Haftası” olarak anılıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, günlük ideal tuz tüketimi hakkında bilgiler ve önemli tavsiyeler paylaştı.