Fransızların rokfor peynirine güçlü rakip! Bütün dünya Karaman’ın tescilli lezzetinin peşinde: Kalsiyumda tüm besinleri solluyor, günlük protein ihtiyacını tek başına karşılıyor

Türkiye, geleneksel lezzetleriyle tüm dünyada öne çıkmayı başarıyor. Anadolu’da yıllardır yapılan ve şifa dağıtan gıdalar, yurt içinde yaşayanlar kadar yurt dışından gelen ziyaretçilerin de dikkatini çekiyor. Bu gıdalardan öyle biri var ki hem yapılış süreciyle hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Dünyadaki peynir otoriteleri tarafından aranan, sahtelerinden ayrılması için barkodla satılan bu gıda için adeta kuyruk oluşuyor. Peki, bu peynir hangisi? Türkiye’den hangi yöreye özgü? Yapım aşaması neden bu kadar zorlu? Faydaları nelerdir?

Divle Obruk peyniri, lezzetiyle ve yapılış aşamalarıyla öne çıkan gıdalar arasında bulunuyor. Yoğun ve kendine özgü aromasıyla peynirseverler için vazgeçilmez bir tercih oluyor. Yumuşak dokusu ve belirgin tat profiliyle peynir tabaklarını zenginleştiriyor ve yemek deneyimini başka bir boyuta taşıyor. İşte tüm detaylar…

MAĞARADA 5 AY BEKLETİLEREK ÜRETİLİYOR
Türk Patent ve Marka kurumu tarafından tescillenen ve coğrafi işaret alan Divle Obruk peyniri, Karaman’a bağlı olan Ayrancı’nın Divle Köyü’nde üretiliyor. Kendine has bir lezzeti olan peynir, köylülerin obruk olarak adlandırıldıkları bir mağarada bekletiliyor. 36 metre derinliğe ve 250 metre uzunluğa sahip olan mağara, soğuk hava deposu olarak kullanılıyor.

Koyun ve keçi sütünden yapılan peynirin üretimi, tamamen geleneksel yöntemlere dayanıyor. Bu gıdanın hazırlanmasındaki en kritik adım, oğlak ve kuzu derilerine sarılması oluyor. Bu sayede daha iyi bir şekilde olgunlaşıyor. Hazırlanan tulumlar, obruk adı verilen mağaraya yerleştirilip tam 5 ay bekletiliyor. İçerisinde bulunan özel bakteriler sayesinde kırmızı rengini alıyor.

FRANSIZLARIN ROKFOR PEYNİRİNE BÜYÜK RAKİP
Divle Obruk peyniri, yapımı oldukça zahmetli olan ve Fransızlara ait rokfora rakip olarak görülüyor. Her iki peynirin de yapımının aşamalı olması ve aromaları, özellikle turistler tarafından çok beğeniliyor. Türkiye’ye ziyarete gelen turistler, Obruk peyniri için adeta sıraya giriyorlar. Lezzetinin çok beğenilmesi ve kapış kapış alınması dolayısıyla bu gıda artık barkodlu bir şekilde satışa sunuluyor. Bu uygulamanın amacı peynirin sahtelerinden ayırt edilebilmesini kolaylaştırmak.

PEYNİR OTORİTELERİ TARAFINDAN ARANIYOR
Peynirin bekletildiği mağaradaki bakteriler, başka ortamlarda üretilemiyor. Bundan dolayı da daha özel bir ürün haline geliyor. Dünya üzerindeki peynir otoriterleri tarafından bilinen ve aranan peynir çeşitleri arasında bulunuyor. Avrupa’da çeşitli yarışmalara dahil edilen peynirin ödülleri de var. Dünyanın en iyi ilk 5 peynirinden biri olarak kabul ediliyor.

KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINI SAĞLIYOR
Divle Obruk peyniri, yerel bir ürün olması nedeniyle sürdürülebilirlik açısından da önem taşıyor. Yöresel üretim yöntemleriyle elde edilen bu peynir, bölgesel ekonomiye katkı sağlarken kültürel mirasın korunmasına da destek oluyor. Aynı zamanda yerel üretim tüketiminin çevresel etkileri azaltma potansiyeli bulunuyor.

İÇERİĞİNDE YÜKSEK ORANDA PROTEİN VAR
- Divle Obruk peyniri, besleyici değeri yüksek bir gıda maddesidir. İçeriğinde yüksek oranda protein, kalsiyum, fosfor, çinko ve B vitaminleri bulunuyor. Özellikle kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum açısından zengin. Günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında önemli bir kaynak olarak rol oynuyor.

İYİ BİR PROBİYOTİK KAYNAĞI
- Sağlık açısından peynirin genel faydaları göz önüne alındığı zaman Divle Obruk peyniri sindirim sistemine iyi geldiği görülüyor. Güçlü bir probiyotik kaynağı olan bu peynir, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin dengelenmesine yardımcı oluyor. Bu özelliğiyle sindirim sorunlarıyla mücadele edenler için ideal bir tercih.

ANTİOKSİDAN İÇERİĞİYLE YAŞLANMAYI YAVAŞLATIYOR
- Divle Obruk peyniri, antioksidan açısından zengin bir yapıya sahip. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcı oluyor. Bu da peynirin yaşlanma sürecini yavaşlatıcı etkisi olduğunu gösteriyor.
