Keten
Keten, soğuk, tropik olmayan ülkelerde üretilen güçlü bir elyaf türüdür. Özellikle, Çin, Belçika, Fransa, Belarus ve Rusya’da üremi yaygındır. Nemi kolayca çeker ve çabuk kurur. Antistatik ve anti bakteriyeldir, alerji yapmaz. Isıyı dengeler. Keten giyen biri pamuk giyen birine oranla 1.5 kat daha az ve viskoz giyen birine oranla 2 kat daha az terler. Pamuğa oranla 12 kat daha dayanıklıdır. Çabuk buruşur ve sıklıkla ütü gerektirir. Pamuğa kıyasla, ıslanınca daha güçsüz hale gelir. Yıkamadan önce ters çevrilmelidir. Keten, çamaşır makinesinde yaklaşık 40°C ısıda yıkanmalıdır. Ütülerken de yüksek bir sıcaklık tercih edilmelidir.
Tamamen doğal keten ürünler 2 hafta içinde ayrışabilir. Üretiminde, Avrupa’nın iklimine uygun olduğu için sulamaya ihtiyaç yoktur. Üreminde hiçbir pestisite ihtiyaç duyulmaz. Pamuğa oranla karbon ayak izi 30 kat daha azdır. 1 hektarlık kendir tarlasında 3,7 ton karbondioksit soğurulur ve oksijene dönüştürülür. Bu emisyon, araba ile dünyanın etranda 300 defa dönünce açığa çıkan karbondioksi kompanse etmeye yeterlidir. Pamuk üremine oranla, üremi için 5 ile 20 kat arasında daha az enerji harcanır.