Gaziantep'te üretiliyor tüm dünyayı kendine hayran bırakıyor! Almak isteyenler sıraya giriyor: Ağrı kesici etki gösteriyor ve kandaki şekeri anında dengeliyor

UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep'in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi. Peki, kuru patlıcanın faydaları nelerdir? Kuru gıdalar neye iyi gelir? İşte merak edilenler...

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile hazırlanan sebze kurutmalıklarının hem kültürel miras hem de ekonomik değer açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Peki, kuru patlıcan ve biberin faydaları nelerdir?

KURUTMALIKLAR VAZGEÇİLEMEZ BİR YERE SAHİP
Geleneksel Türk mutfağında sebze kurutmalıklarının vazgeçilmez bir yerinin bulunduğunu kaydeden Akıncı, yaz aylarında taze sebzelerin içlerinin temizlenerek güneş altında kurutulması ile hazırlanan bu ürünlerin artık çeşitli ülke mutfaklarında lezzetleri ve besleyici özellikleriyle ön plana çıktığını ifade etti.

EVRENSEL BİR DEĞER TAŞIYOR
“Eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü”
Biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebze kuruluklarının iç ve dış pazarlarda son yıllarda daha fazla rağbet görmeye başladığını belirten Akıncı, “Eskiden sadece kışın evlerde tüketilmek üzere komşular arasında imece usulü hazırlanan sebze kurutmalıkları artık eşsiz lezzetleriyle evrensel bir değer haline dönüştü.

LEZZETİYLE ÖN PLANA ÇIKIYOR
Lezzetiyle ön plana çıkan Gaziantep kurutmalıklarına Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkelerden de talep gelmekte. Yerel ekonomiyi destekleyen, dünya mutfaklarına lezzet veren Gaziantep kurutmalıkları aynı zamanda zengin bir kültürel mirasın yaşatılmasına da katkı sunmakta. Hazırlanışının zorluğundan dolayı yardımlaşmayı gerektiren kurutmalık üretimi toplumsal bağıda güçlendirmekte” dedi.

Günümüzde kurutmalık üretiminin sebzeye katma değer katan bir iş kolu haline dönüştüğünü aktaran Akıncı, bu durumun mevsimlik işçi istihdamına da katkı sağladığını dile getirdi.

COĞRAFİ AVANTAJ BÜYÜK
Gaziantep'in coğrafi konumunun sebze kurutmalıklarının kalitesinde belirleyici rol üstlendiğine vurgu yapan Akıncı, “Gaziantep kurutmalıklarını benzerlerinden ayıran en önemli faktör, kentin coğrafi konumundan kaynaklanmakta. Yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranı, kurutmalıklar için son derece elverişli bir ortam sağlamakta. Bu şartlar, Gaziantep kurutmalıklarının doğallığını ve lezzetini, uygun saklama daha uzun süre korumasına imkan tanımakta” dedi.

“Borsada işlem hacmi”
Gaziantep Ticaret Borsasında işlem gören kurutmalık ürünlerle ilgili de bilgiler veren Akıncı, 2023 yılında borsada ortalama 17 milyon TL tutarında yaklaşık 15 milyon adet patlıcan, biber, kabak ve acur gibi çeşitli sebze kuruluklarının işlem gördüğünü açıkladı.
Akıncı, hediyelik veya evlere özel yapılmasından dolayı kayıt altına alınamayan sebze kurutmalıkları da göz önüne alındığında bu rakamın çok daha üst noktalarda olduğunu söyledi.

TAM BİR COĞRAFİ İŞARET
GTB Başkanı Akıncı kentin asırlık lezzetleri arasında yer alan sebze kurutmalıkları için borsa olarak coğrafi işaret tescil çalışmaları da yürüttüklerini hatırlatarak, şu ana kadar Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kuruluk Patlıcanına Gaziantep adına coğrafi işaret tescili aldıklarını sözlerine ekledi.

KURUTMALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?
Kuru biber, zengin bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini ve beta karoten bulunur. Bu antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak yaşlanmayı geciktirebilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir, bu sayede hastalıklara karşı direncimizi artırır.

Sindirim sağlığı açısından da kuru biberin faydaları büyüktür. Lif açısından zengin olan bu sebze, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur ve kabızlık sorununu önleyebilir. Ayrıca, içeriğindeki kapsaisin, sindirim sistemini uyararak metabolizmayı hızlandırabilir.

Patlıcan, özellikle düşük kalori içeriği ile diyet yapanlar için ideal bir sebzedir. Lif açısından zengin olması, tokluk hissini artırarak aşırı yeme isteğini azaltabilir.

İçerdiği potasyum, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olurken, lif içeriği kötü kolesterolü düşürebilir. Bunun yanı sıra, patlıcanın anti-inflamatuar özellikleri, kalp hastalıkları riskini azaltabilir.

Domates, likopen açısından zengin bir sebzedir. Likopen, güçlü bir antioksidan olarak bilinir ve kalp sağlığını destekler. Domatesin düzenli tüketimi, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterebilir. Ayrıca, domatesin içeriğindeki C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Kuru biber, patlıcan ve domates, sadece lezzetli yemeklerin malzemeleri değil, aynı zamanda sağlık açısından da pek çok fayda sunan gıdalardır. Bu sebzeler, zengin besin içerikleri sayesinde bağışıklık sisteminden sindirim sağlığına kadar birçok alanda olumlu etkiler yaratır.

Dengeli bir beslenme programında bu sebzelerin yer alması, genel sağlık durumunu iyileştirebilir ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.