Gebeliğin sonlanmasına neden oluyor! Halk arasında “kedi virüsü” olarak da biliniyor: İlk belirtileri griple karıştırılıyor

Toxoplasma gondii adlı parazitin neden olduğu bir enfeksiyon olan toksoplazmoz, halk arasında "kedi virüsü" olarak biliniyor. Hamilelik sırasında bu parazit, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için ciddi riskler oluşturabiliyor. Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, konu hakkında merak edilenleri sizler için cevaplıyor.

Hilal Gülden Boğazkesen – Posta.com.tr / Anne olmak, pek çok kadının hayallerini süsleyen en özel anlardan biri. 9 aylık sürecin bir an önce tamamlanmasını ve bebeğiyle kavuşmayı isteyenler, beklemedikleri bir sonuçla karşı karşıya kalabilir. Uzman isim, annelik heyecanına gölge düşüren parazitle ilgili tüm bilgileri paylaştı. İşte tüm detaylar…

GEBELİĞİ TEHDİT EDEN RİSK: TOKSOPLAZMOZ
- Toksoplazmoz, Toxoplasma gondii adlı parazitten kaynaklanıyor. Hamilelik sırasında toksoplazmoz kapmanız, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için risk oluşturabiliyor. Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, bu parazitin kist içeren çiğ ve az pişmiş etlerin tüketilmesi, parazit içeren suların içilmesi ve enfekte kedilerin dışkısıyla doğrudan temas yoluyla bulaştığına dikkat çekiyor. Hamileyken toksoplazmoza yakalanırsanız parazit plasenta yoluyla bebeğe geçebiliyor. Bu durum, düşük riskini veya doğuştan ciddi komplikasyonları artırabiliyor.

BELİRTİLERİ GRİPLE KARIŞTIRILABİLİR!
- Toksoplazmanın belirtileri, genellikle grip ile karıştırılabiliyor. Yaygın olarak görülen semptomlar arasında ateş, vücut ağrıları, şişmiş lenf bezleri, baş ağrısı ve sürekli bir yorgunluk hissi yer alır.

Griple benzerlik gösteren bu belirtilerin yanı sıra deri döküntüsü, gözlerde ağrı, bulanık görme, bilinç bulanıklığı, karaciğer ve dalak büyümesi, nöbetler, sarılık ve göz enfeksiyonları gibi daha ciddi semptomlar da ortaya çıkabilir. Özellikle toksoplazmanın daha ağır vakalarında, göz enfeksiyonları körlüğe kadar ilerleyebilir. Fakat bu durum, her hastada görülmez ve kişinin bağışıklık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

BU ÖNLEMLERİ MUTLAKA ALIN!
Doğmamış çocuğunuzu korumanın en iyi yolu, kendinizi toksoplazmoza karşı korumaktan geçiyor. Parazit, enfekte kedilerin dışkısında ve az pişmiş ette bulunabiliyor. Ayrıca kedi dışkısıyla kirlenmiş topraktan da bulaşıyor.

Op. Dr. Dilek Uslu, gebe kalmadan önce alınması gereken önlemleri şu şekilde açıklıyor;
“Toprağa çıplak elle dokunmaktan kaçının. Bahçeyle uğraşırken eldiven kullanın ve sonrasında ellerinizi iyice yıkayın. Yiyecek hazırlamadan ve yemeden önce ellerinizi yıkamanız büyük bir önem taşıyor. Çiğ et hazırladıktan sonra ellerinizin, bıçaklarınızın ve kesme tahtalarınızın hijyeni konusunda emin olmanız gerekiyor."

"Meyve ve sebzelerin güzelce yıkanması, etlerin tamamen pişirilmesi; bu noktada büyük bir önem taşıyor. Hijyeninden emin olmadığınız yerlerde salata yemeyin. Eğer kediniz varsa, kumu temizlerken eldiven takın ve sonrasında ellerinizi yıkayın. Kedinizin çiğ etle beslenmesini önleyin.”

GEBE KALMADAN ÖNCE BU TESTLERİ YAPTIRMALISINIZ
Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, “Parazit, kanınızda hala mevcutsa hamile kaldığınızda plasentadan doğmamış çocuğunuza geçebilir.” diyor. Gebelik planlayan kadınların, gebelik öncesinde toksoplazma için tarama testi yaptırmaları önem taşıyor. Enfeksiyon sonrasında parazite karşı antikorlar (IgM ve IgG) üretilir. IgG antikorlarının tespit edilmesi, kişinin daha önce bu enfeksiyonu geçirdiğini ve bağışık olduğunu gösteriyor. IgG pozitifse, gebelikte anne karnındaki bebek için bir risk söz konusu olmazken, IgM antikorlarının tespit edilmesi ise enfeksiyonun yeni olduğunu gösteriyor.

IgM pozitifliği durumunda avidite ve PCR gibi ek testler de yapılabiliyor. Akut toksoplazmoz tespiti yapıldıysa, hamile kalmadan önce tedavinin tamamlanması gerekiyor. Bazı durumlarda hamile kalmak için enfeksiyondan sonra 6 aya kadar beklemek gerekebiliyor. İlaç tedavisi sonrasında kanda aktif toksoplazma olmadığından emin olduktan sonra gebe kalmak anne ve bebek için risk oluşturmuyor.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI DİKKAT ÇEKİCİ!
Türkiye Parazitoloji Dergisi’nin 2024 yılında yayımladığı “Konjenital Toksoplazmoz ve Uzun Dönem Sonuçları" isimli makaledeki veriler oldukça dikkat çekici. Makalenin ana konusu olan Toksoplazma için 817 hamile kadın üzerinde çalışma gerçekleştirilmiş. Bu çalışmanın sonucunda ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan ve gebelik döneminde olan kadınlar arasında %47,1 Toxoplasma IgG pozitifliği tespit edilirken Batı bölgesinde ise bu oran %30,1 olarak bulunmuştur.