Gebelikte hormon seviyelerindeki ani artış dişeti iltihaplarına eğilimi artırıyor. Eğer dişler ve diş etleri üzerinde biriken plak yeterince temizlenemezse kolaylıkla diş eti iltihabı (diş etlerinde şişlik, kanama, kızarıklık), diş etinde hamilelik tümörü gelişebiliyor.
Gebelik öncesi tedavi edilmemiş ciddi diş eti rahatsızlıkları olan hamile kadınlarda ise erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma riski bulunuyor. Diş Hekimi Zafer Kazak, "bu nedenle gebelik öncesi iyi bir ağız hijyeni rutininin kazanılmış olması ve dişeti tedavilerinin yapılmış olması önemli." diyor.
Ek olarak gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde görülen kusma ağız içinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde aşınmalara, hassasiyetlere ve çürüklere sebep olabiliyor. Özellikle kusmayı takiben hemen dişleri fırçalamak diş yüzeyindeki aşınmaları artırıyor. Bu nedenle Dt. Kazak, kusma sonrası dişlerin hemen fırçalanmamasını, bunun yerine ağzın bol su ile çalkalanmasını ve dişlerin yarım saat sonra fırçalanmasını öneriyor.
HAMİLELİK ÖNCESİ NEDEN DİŞ HEKİMİME MUAYENE OLMALIYIM?
Hamilelikte ağız içerisinde mevcut olan enfeksiyonlar erken doğuma ve/veya bebeğin düşük kilolu doğmasına yol açabilmekte ve gebelik sürecini zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle Gebelik planlayan anne adaylarının diş hekimi kontrolünden geçmesi ve gerekli tedavileri yaptırması çok önemlidir. Bu şekilde sorunsuz ve diş sağlığı açısından stressiz bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz.