Gebelikte kan uyuşmazlığına dikkat! İkinci gebelik ve RH negatif kan grubu risk altında...

"Gebelikte kan uyuşmazlığına dikkat!" diyen uzmanlar kan uyuşmazlığında başrolün RH faktörü olduğunu belirtiyor. RH faktörü, kanda D antijine olup olmadığını gösteriyor. Kan grubundan bağımsız olarak RH faktörü, bir kişide varsa pozitif, yoksa negatif olarak adlandırılıyor. Anne adayında RH faktörünün olmaması yani annenin RH negatif olması tek başına bir sorun değil ancak RH negatif annenin eşi, RH pozitifse, o zaman kan uyuşmazlığı riski ortaya çıkıyor. Anne karnındaki bebek eğer babasının RH pozitif özelliğini taşırsa da kan uyuşmazlığı riski yükseliyor!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Dişli Gürler, gebelik döneminde oluşan kan uyuşmazlığıyla ilgili olarak, “Annenin kan grubu bir kez bebeğin kan grubundan etkilenmişse, daha sonraki gebeliklerde sağlıklı çocuk doğurma ihtimali çok azalıyor” dedi.
Kan uyuşmazlığının toplumda sıkça görülen önemli bir konu olduğunu dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gürler, anne adaylarının gebelik dönemi öncesinden başlayarak takip edilmesi gerektiğini anlattı.
Op. Dr. Gürler, kan uyuşmazlığı denilince “Kan uyuşmazlığında başrol, RH faktörünündür. RH faktörü, kanda D antijine olup olmadığını gösterir. Kan grubundan bağımsız olarak RH faktörü, bir kişide varsa pozitif, yoksa negatif olarak adlandırılır. Anne adayında RH faktörünün olmaması yani annenin RH negatif olması tek başına bir sorun değildir. RH negatif annenin eşi, RH pozitifse, o zaman kan uyuşmazlığı riski ortaya çıkabilir. Anne karnındaki bebek eğer babasının RH pozitif özelliğini taşırsa, kan uyuşmazlığı riski yüksektir” dedi.

KAN UYUŞMAZLIĞI BEBEĞİN KAYBEDİLMESİNE YOL AÇABİLİR!
Kan uyuşmazlığında, anne adayının savunma mekanizmasının bebeğin kan hücrelerini yabancı bir madde gibi algıladığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Dişli Gürler, “Annenin savunma mekanizması, bebeğin kan hücrelerini yabancı, zararlı olarak algılar ve antikorlar oluşturur. Antikorlar bebeğin kordonundan geçer ve bebekte beyin ödemi, kalp yetmezliği gibi önemli sorunlara yol açabilir. Bu durumda bebek anne karnında kaybedilebilir” dedi.

"İKİNCİ GEBELİKLERDE KAN UYUŞMAZLIĞI RİSKİ YÜKSELİYOR”
Özellikle ilk gebelikte kan uyuşmazlığı olsa bile, annenin savunma mekanizmasının savunma hücreleri üretmesinin zaman aldığını belirten Op. Dr. Ayşe Dişli Gürler, “Kan uyuşmazlığında, annenin savunma hücreleri geç geliştiğinden saldırıya uğramaz ve ilk bebek sağlıklı dünyaya gelir. Ancak ikinci hamilelikte, vücut yabancı maddeyi tanıdığı için savunma hücreleri daha hızla hareket eder ve bebeğin gelişimine zarar verir, hayati risk oluşabilir” diye konuştu.
“GEBELİK TAKİBİ ÇOK ÖNEMLİ”
Gebelik döneminde kan grubunun çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Gürler, şunları söyledi: “Bizim kan uyuşmazlığında yaşadığımız tedirginliğin nedeni; annenin karnındaki bebeğin kanını yabancı madde gibi görüp, buna karşı bir savunma geliştiriyor. Bundan sonraki bütün gebelikler etkileniyor ve annenin daha sonraki gebeliklerinde de sağlıklı çocuk doğurma ihtimali çok çok azalıyor.”
Op. Dr. Gürler, bu nedenle kan grubunun gebelikte çok önemli olduğunun ve kan grubu RH negatif olan annelerin doktoruyla bunu konuşması, önlemler konusunda bilgi alması gerektiğinin altını çizerek “Bütün gebelere önerdiğimiz gibi gebelik öncesinden başlayan bir muayene olmalarını öneriyoruz. Bu muayenelerde diğer kanlarla beraber kan grubunu da tayin eden bir test yapıyoruz ve anne RH negatif ise babanın da RH pozitif olduğunu doğrulayarak, bir gebelik takibi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gebelik takibinde kan uyuşmazlığı tespil edilirse, kan uyuşmazlığı riskini ortadan kaldıracak bazı iğneler var. Op. Dr. Gürler, bu tedavi yöntemini şöyle anlatıyor...

GEBELİKTE KAN UYUŞMAZLIĞI RİSKİNİ ORTADAN KALDIRACAK İĞNE TEDAVİSİ
Gebelik takibinde herhangi bir lekelenme durumunda gebenin hekime başvurması gerektiğini belirten Op. Dr. Gürler, “Böyle bir durumda birtakım kan testleriyle beraber kan uyuşmazlığını önleyecek iğne yapıyoruz. Her şeyin yolunda gittiği, hiçbir sıkıntı yaşamayan gebelerimizde ise gebeliğin 28’inci haftasında rutin taramalar şeklinde yine ‘indirekt coombs’ adlı tahlili yapıyoruz. Bu tahlili negatif sonuçlanan hastalarımıza kan uyuşmazlığı iğnelerini yapıyoruz. Gebelik takibi sırasında eğer ki kanama yoksa bu iğnenin tekrarını yapmıyoruz tabii ki ama doğum sonrasında bebeğin kan grubuna bakıyoruz” diye konuştu.
Bebeğin kanının, babasının kan grubu gibi RH pozitif ise kan uyuşmazlığı iğnesini tekrarladıklarını ifade eden Op. Dr. Gürler “Ancak bebeğin kan grubu annesininki gibi RH negatif olduğunda tekrardan bir kan uyuşmazlığı iğnesi yapmaya gerek kalmıyor” şeklinde konuştu.