3) GEÇ DÖLLENME NEDEN OLUR?
Geç döllenme aslında geç yumurtlamanın doğurduğu bir sonuçtur. Geç yumurtlama nedenleri de geç döllenmeye neden olmaktadır. Geç döllenmenin tespit edilmiş kesin bir nedeni olmadığını belirten Op. Dr. Ayşe Duman, başlıca sebepler arasında sayılabilecek etkenleri şu şekilde sıraladı:
STRES
Stres, hormon seviyelerini direkt olarak etkileyebilmektedir. Hormonların düzensiz salgılanması yumurtlamayı etkileyerek geç döllenmeye neden olabilir.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Yumurtalıklardaki oluşumlar, vücudun hormon seviyelerini bozar ve her yumurta salınımını etkileyebilmektedir. Polikistik over sendromu bulunan bazı kadınlarda yumurtlama sistemi tamamen durabilir.
PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ
Normal düzeyden daha yüksek prolaktin seviyeleri, östrojen hormonunda dengesizlikler meydana getirir. Düşük östrojen, yumurtlama dönemini olumsuz yönde etkileyebilir. Emzirme, prolaktin seviyesini yükselten önemli bir faktördür.
TİROİT BOZUKLUKLARI
Bozulmuş tiroit hormon seviyeleri yumurtlamayı döneminin düzenini değiştirebilir.
HIZLI KİLO KAYBI
Vücut ağırlığının %20’sinden fazlasını kaybeden kadınlarda, yumurtlama için gerekli olan luteinize ve folikül uyarıcı hormon seviyeleri azalmaktadır.
İLAÇLAR
Bazı ilaçların yumurtlama sisteminin etkileyebilmesi dolayısıyla, hamilelik planlama yapan tüm kadınların kullanmış olduğu ilaçları hekimine bildirmesi gerekir.
4) GEÇ DÖLLENMEDE HCG DEĞERİ NE ZAMAN YÜKSELİR?
Gebelik testleri, idrardaki hcg miktarını ölçerek negatif veya pozitif sonuç verir. Vücut sadece embriyonun anne karnına yani rahime implante olmasıyla hcg ürettiğinden, geç döllenme durumunda hamilelik testi sonucu etkileyebilir.
İmplantasyon bir diğer adıyla bebeğin anne karnında yerleşme sürecine verilen isimdir. Op. Dr. Ayşe Duman geç döllenmede hcg değerinin ne zaman yükseldiği hakkında şu bilgileri vermektedir:
“İmplantasyondan sonra, Hcg seviyeleri yaklaşık 48 saatte bir iki katına yükselir. Başlangıçtaki Hcg düzeyleri, erken gebelik hCG düzeyleri ve hCG’nin iki katına çıkma süresi kadından kadına ve gebelikten gebeliğe değişir. Böylece pozitif sonuçlu bir gebelik testinin elde edilmesi gecikir. Adet dönemi geciktiği halde negatif sonuçlu bir gebelik testi mevcutsa, bunun nedeni geç döllenme olabilmektedir.”