Geleneksel tatlarla modern sağlık: Altın sütün yükselişi

Renginden dolayı ‘Altın süt’ olarak adlandırılan zerdeçallı süt özellikle havaların soğumasıyla daha sık tüketiliyor. Ancak antik çağlardan beri kullanılan bu geleneksel içeceğin faydaları sadece soğuk algınlığı karşıtı olmasıyla sınırlı kalmıyor. Altın süt, kemik sağlığından diyabete, kanserden kalp hastalıklarına karşı pek çok hastalık karşısında vücudu koruma altına alıyor…

Modern tıp her geçen gün gelişmeye devam etse de geleneksel sağlık uygulamaları hiçbir zaman popülerliğini kaybetmiyor. Doğanın verdiği şifalı ürünler bir araya gelerek hem lezzetli hem de sağlık dolu reçeteleri ortaya çıkarıyor. İnsanlara da bu doğal ilaçları tüketerek, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmenin keyfi kalıyor. İşte gücünüze güç katacak Altın süt olarak bilinen zerdeçallı sütün faydaları…

Zerdeçallı Sütün Faydaları
Antiinflamatuar
Zerdeçal kurkumin içerir. Araştırmalar kurkuminin inflamasyonu azaltmada oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Zerdeçalın bu etkisi, zerdeçal sütünün ağrıyı, şişliği vb. azaltmada oldukça faydalı olmasını sağlar.

Güçlü antioksidan
Zerdeçal sütünde bulunan kurkumin de güçlü bir antioksidandır. Vücudumuzu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur. Böylece kanser, kalp hastalıkları vb. riskini azaltır.

Bağışıklık güçlendirici
Zerdeçal ayrıca bağışıklık seviyelerini de artırır. Anti-bakteriyel, anti-viral ve anti-fungal özellikleri bizi çeşitli enfeksiyonlardan korur. Pek çok doktor, soğuk algınlığı ve gribi uzak tutmak için her gün bir bardak ılık süte bir çay kaşığı zerdeçal koymanızı şiddetle tavsiye ediyor.

Diyabeti geciktirir
Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin, tip 2 diyabetin başlangıcını geciktirir. Tip 2 diyabet nedir? Hücreler insüline olması gerektiği gibi tepki vermediğinden vücudunuzda yüksek düzeyde kan şekeri oluşmasına neden olan kronik bir durumdur. Kurkumin, inflamatuar sitokinlerin oluşumunu engeller, böylece kan şekeri seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Kalp hastalıkları riskini azaltır
Altın süt antioksidan özelliği kalp hastalıklarını ve diyabetik kardiyovasküler komplikasyonları önleyebilir. Kurkumin ayrıca serum kolesterol düzeylerini düşürür.

Kanser riskini azaltır
Zerdeçalda bulunan kurkumin, kanser hücrelerinin büyümesine ve gelişmesine müdahale ederek onların en küçük moleküler düzeyde yayılmasını (metastaz) önler. Böylece yeni kanserli büyüme riskini etkili bir şekilde azaltır.

Alzheimer hastalığının tedavisine yardımcı olur
Alzheimer hastalığı, amiloid plakları adı verilen protein yumaklarının birikmesinden kaynaklanır. Zerdeçaldaki kurkumin bu plakların temizlenmesine yardımcı olur.

Depresyon hastalarına yardımcı olur
Altın sütteki kurkumin beyindeki BDNF (beyin kaynaklı nörotrofik faktör) düzeylerini artırarak depresyon hastalarına yardımcı olur.
Kurkumin ayrıca beyindeki nörotransmitterler serotonin ve dopamini de artırır.

Yaşlanma karşıtı etkiler
Antioksidan özelliği hücrelerin zarar görmesini önler ve böylece yaşlanmayı yavaşlatır. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların oluşumunu etkili bir şekilde önler. Kurkumin ayrıca yeni hücre büyümesini de uyarır.

Sindirimi iyileştirir
Şişkinliği azaltır ve sindirim sistemini düzene sokar. Safra kesesini safra üretmesi için uyarır. Ayrıca pankreatitin önlenmesine ve tedavisine de yardımcı olur.

Glokom ve katarakt tedavisinde yardımcı olur
Antioksidan özelliği glokom ve katarakt tedavisinde yardımcı olur. Düzenli Zerdeçal tüketimi glokomun ilerlemesini durdurur ve görme kaybını da önler.

Cildimize iyi gelir
Zerdeçal, aşağıdakilere yardımcı olabilecek anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir:
Yaraları iyileştirme
Sivilceleri önleme
Egzama ve sedef hastalığına karşı savaş
Yara izlerini azaltma
Koyu halkaları aydınlatma
Doğal bir parlaklık verme

Kemik sağlığını iyileştirir
Romatoid artritli hastalarda ağrıyı azaltır ve eklem fonksiyonlarını iyileştirir. Ayrıca kemik dokusunu korur ve kemik kaybını önler.
Vücudumuz süt içerek kalsiyum, fosfor, potasyum, proteinler, K vitamini, D vitamini alır. Tüm bu besinler kemiklerimizi güçlü ve sağlıklı tutar. Süt içmek kırık ve osteoporoz riskini azaltır.

Sütten gelen birçok besin
Süt, sağlığa faydalı olan proteinler, linoleik ve omega-3 yağ asitleri ile yüklüdür.
Süt kalsiyum, D vitamini, B2 vitamini, B12 vitamini, potasyum, fosfor ve selenyum açısından zengindir. Ayrıca A vitamini, çinko, magnezyum ve B1 vitamini içerir. Tüm bu besinler sütü eksiksiz ve sağlıklı bir içecek haline getirir.

Uyku ve anksiyeteye yardımcı olur
Modern zamanlarda neredeyse herkesin uyku programı, insanların hayatlarının bir noktasında altüst oluyor gibi görünüyor. Yetersiz dinlenme ve günün sonunda uyumak çok büyük bir sıkıntı gibi görünmeyebilir ancak uzun vadede zararlı etkileri vardır. Diğer sonuçların yanı sıra, stres ve kaygı da bu konuda belki de listenin başında yer alıyor.

ZERDEÇALLI SÜT NASIL YAPILIR?
Bir bardak süte yaklaşık 1 çay kaşığı zerdeçal tozu veya 1 parça taze zencefil ekleyin.
10 ila 12 dakika kaynatın.
Süzdükten sonra zerdeçallı sütünüz içmeye hazırdır.
Gerekirse tatlandırmak için bal veya şeker ekleyin.
Sağlık açısından ek faydalar sağlamak için kaynatırken içine karanfil, zencefil, tarçın, kakule de ekleyebilirsiniz.
Zerdeçalın vücudumuz tarafından daha iyi emilmesi için zerdeçallı süte her zaman bir tutam karabiber ekleyin.