UZAK DURUN: KARACİĞERİNİZİ MAHVEDEBİLİR!
Özellikle karaciğer sağlığını yakından ilgilendiren gluten intoleransı hakkında uzman isim;
"Gluten intoleransı olan kişiler gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve bunlardan yapılan her türlü ürünü tüketirken bazı rahatsızlıklar yaşayabilirler.
Gluten içeren besinler,
- Buğday unu, buğday nişastası, kepekli unlar
- Beyaz ekmek, tam buğday ve çavdar ekmeği, pide, lavaş vb. her türlü ekmek ürünü (eğer glutensiz undan yapıldıysa gluten içermemektedir)
- Unlu mamuller, kurabiye, bisküvi vb. paketli gıdalar
- Bulgur, makarna, irmik, kuskus
- Kuruyemiş, soslar, baharatlar, hazır çorba vb. olarak ele alınabiliyor.
Mısır unu, pirinç unu, patates, nohut unu, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, şeker, yağ, kurubaklagillerde gluten bulunmamaktadır. Gluten intoleransı olan bireyler ya da bu durumun daha ileri düzeyi olarak tanımlanan çölyak hastalığına sahip bireyler bu besinleri tüketebilirler." açıklamasını getirerek beslenme düzeninin önemine dikkat çekiyor.