ESAS KURAL CİLDİ TEMİZ TUTMAK!
Cilt bakımında esas kuralın cildin yapısına uygun temizleyicilerle cildin temizlenmesi, nemlendirilmesi ve güneşten korunması olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Nalan Saraç, “Deriye ulaşan güneş ışınlarının bir kısmı yansır bir kısmı da deri tarafından emilir. Bu nedenle koruyucu önlemlerin hepsi birlikte uygulanmalıdır. Bronzlaşma derinin kendini koruma yöntemidir. Deri ne kadar bronzsa o kadar hasar almış demektir” ifadelerini kullandı.
KUM VE DENİZ, GÜNEŞ IŞINLARINI YANSITIYOR
Yaz aylarında herkesin güneş koruyucu ürünleri kullanmaları gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Nalan Saraç, şunları söyledi: “Güneşten korunmak için sıkı dokunmuş, açık renkli giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanılması uygundur. Gölgede kalmak, güneşin zararlı etkilerinden tam olarak korumaz. Kum ve denizin güneş ışıklarını yansıtacağı akılda tutulmalıdır. 11.00-15.00 saatleri arası güneş ışınlarına maruz kalmak doğru değildir. Güneş koruyucu kremlerin etkinliğini güneş koruma faktörü (SPF) belirler. Yaz aylarında en az 30 koruma faktörlü kremler uygun olacaktır. Güneşten koruyucu kremler güneşe çıkmadan 20 dakika önce uygulanmalı ve güneşte geçirilen 2 saat sonunda ve yüzme gibi ağır terlemeye sebep olan aktivitelerden sonra tekrar uygulanmalıdır.
SAMSUN (İHA)
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Yazın cildi güneşten korumanın püf noktaları ve cilt tipine göre güneş koruyucu seçimi
HABER ÖNİZLEMESİ
Derinin yaşlanması genetik, çeşitli hastalıklar gibi iç dinamiklerle ve UV, beslenme, alışkanlıkları gibi dış etkenlerle meydana geliyor. Özellikle UVB yaşlanmayı başlatmakla beraber UVA deri yaşlanmasında kritik role sahip. Yapılan çalışmalarda UV ışının tip I-III kolajende kırıklara ve elastik liflerinde hasara neden olduğu da bildirilmiş durumda. Peki cildimizi güneşten nasıl koruyacağız? Güneş kremi seçimini nasıl yapacağız? Soruların yanıtları haberimizde.