Alınan gıdalardaki iyot eksikliğinin veya emilimin bozulmasının guatra yol açabileceğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, guatrın önlenmesinde beslenmede iyotun dengeli alınması gerektiğini vurguladı. İyot eksikliği olan kişilerin karalahana, lahana, soya, karnabahar gibi gıdalardan kaçınması gerektiğini kaydeden Koca, “İyot eksikliğine iyi gelen deniz ürünleri, yoğurt, yumurta, patates ve muz gibi gıdaları da tüketmelidir.” tavsiyesinde bulundu. Koca, guatrın belirtilerini boyunda şişlik ve boyunda kalınlaşma, baskı hissi ve hassasiyet, yutmada zorlanma ve takılma hissi, nefes almada güçlük ve öksürme, hırıltı sesi ve kolları yukarı kaldırınca başın dönmesi şeklinde sıraladı.
1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası'nda iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi ve farkındalığın artırılması hedefleniyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, iyot yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan guatr hastalığına ilişkin değerlendirmede bulundu.
GUATR: TİROİD BÜYÜMESİ
Op. Dr. A. Murat Koca, tiroid salgı bezinin boyunda soluk borusunun iki yanında yer alan ve tiroid hormonlarını salgılayan bir organ olduğunu söyledi. Op. Dr. A. Murat Koca, “Guatr, tiroid bezinin hacminin artması yani tiroid büyümesine verilen isimdir. Guatr da tiroid bezi az veya çok çalışmasına göre zehirli guatr veya tembel guatr diye adlandırılır.” dedi.
Op. Dr. A. Murat Koca, tiroid bezi hastalıklarının guatr ve tiroidit olarak iki şekilde olduğunu belirterek “Guatrda hormon üretiminde sorun vardır. Tiroidit ise tiroidin iltihabıdır. Bakteri, mantar, virüs, travma veya otoimmün olabilir.” dedi.