Guatr nedir? Guatr hakkında bilinmeyenler

Guatr nedir? Guatr hakkında bilinmeyenler

Boyun bölgesindeki kalkanbezinin aşırı bir şekilde büyümesiyle oluşan guatr, ağrılı bir hastalık olmamakla birlikte yutkunmada zorluk ve solunum güçlüğü gibi problemlere yol açabilir. Guatrın az, normal veya fazla çalışmasıyla birlikte tiroid bezlerinde büyümeler yaşanmaktadır. Tiroid bezinin salgıladığı hormonlar vücudumuzun alışma hızını düzenlemektedir.

Guatrın başlıca sebepleri; iyot eksikliği, tiroid bezinin normalden fazla veya normalden az çalışması, tiroid bezinde oluşan nodüller, tiroid kanseri ve tiroid bezi iltihaplanması olabilir. Guatr hastalığı erkeklerden çok kadınlarda görünmektedir.

Bazı durumlarda guatrla ilgili hiçbir belirti ortaya çıkmadığı gibi, bazı hastalarda da öksürük, yutma güçlüğü, boyunda şişlik, ağrı ve nadiren solunum güçlüğü gibi durumlar yaşanmaktadır. Tiroid bezinin normalden fazla çalıştığı durumlarda baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma ve ishal görülebilir.

Tiroid bezinin salgıladığı hormonların normalden az olması sonucunda ise kilo alma, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi söz konusu olabilir.

Başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada guatr hastalığının en yaygın nedenlerinin başında iyot eksikliği gelir. İyot besinlerden alınır ancak bu besinlerin iyotlu topraklarda yetişmesi gerekir. Bu besinlere sebze meyve ile birlikte et ürünleri de dahildir. Tiroid bezinin çalışmasıyla salgılanan hormonlar vücudun neredeyse tüm organlarının işleyişini etkilediğini unutmamak gerek.

Neredeyse her olumsuz durum için belirtilen “Sigarayı bırakın” uyarısı guatr hastaları için de geçerlidir. Uzmanlar net olmamakla beraber sigara içmekle guatrın ortaya çıkması arasında bir bağlantı olduğunu dile getirmektedirler. Sigaranın içinde bulunan zararlı kimyasallar vücuda giren iyottan yeterli miktarda faydalanmasını engelleyebilecek özelliktedir.