Rafine karbonhidratlar koroner kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini arttırmaktadır.Tam tahıllılar ise aksine kalp için ideal koruyuculardır.
Bu gıdalardan günde 1 ya da 2 porsiyon fazla tüketmek kalp hastalıklarına yakalanma riskini %10 ila 20 oranında azaltıp arttırabilir.
Yapılan birçok çalışmanın sonucunda daha fazla tam tahıllı gıda tüketmenin kalp sağlığına faydalı olabileceği anlaşılmıştır.
45 çalışmanın incelendiği bir analizde günde üç porsiyon ya da daha fazla tam tahıllı gıda tüketmenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini %22 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır.
Tam tahılların yanı sıra az yağlı süt ürünlerinin ve bitki bazlı gıdaların tüketimi normal sınırlar içerisinde sodyum bakımından zengin bir beslenme şeklinin benimsenmesi ise hipertansiyonun düşürülmesi ve önlenmesinde ciddi etkiler yaratabilmektedir.
Tam tahıllı bir ürün satın alırken içindekiler etiketini dikkatli okumak oldukça önemlidir.
Tam tahıl ya da tam buğday gini ifadeler ürünün tam tahıllı olduğunu gösterirken buğday unu ve çok tahıllı gibi ifadeler ürünün tam tahıllı olmayacağı anlamına gelebilir.