Günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor! 10 dakikada etki gösteren mucizevi besin: Tansiyon hastalığının kökünü kazıyor, kalp hastalıklarına karşı kalkan oluyor

Bazı sebzelerin suyunu tüketmek, sağlık açısından oldukça faydalı. Özellikle çorba veya suyun içinde pişirilen sebzelerin suyu; içerdikleri vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından daha zengin oluyor. Bu sular, vücuda doğal bir şekilde enerji sağlıyor ve sindirime yardımcı oluyor. Sebzelerin pişirilme sürecinde suya geçen besin maddeleri, vücudun ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ve mineral alımını destekliyor. Peki, hangi sebzenin suyunu tüketmek fayda sağlıyor? Hangi hastalıklara iyi geliyor?

Kabak suyu kürü, İbn-i Sina’nın önerdiği, şifalı gıdalar arasında yer alıyor. Tansiyon hastalığı başta olmak üzere pek çok sağlık probleminin tedavi edilmesinde büyük bir rol oynuyor. Geleneksel tıpta yeri olan kabağın suyunu içmek, kalp hastalıklarına kalkan oluyor. İşte tüm detaylar…

TANSİYON HASTALIĞINA BİRE BİR!
- Kabak, tansiyon kontrolünde olumlu etkilere sahip olan sebzeler arasında yer alıyor. Özellikle potasyum içeriği sayesinde kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunuyor. Potasyum, vücutta sıvı dengesini sağlıyor. Böylece kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Yüksek potasyum alımı, tansiyonu yüksek olan kişiler için önerilen bir beslenme stratejisidir. Çünkü potasyum, kan damarlarının genişlemesine ve bu sayede de kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor.

DÜŞÜK SODYUM İÇERİĞİNE SAHİP
- Kabak, düşük sodyum içeriğine sahip. Bu özellik, vücuttaki tansiyon kontrolü için önem taşıyor. Yüksek sodyum alımı kan basıncını artırabilirken düşük sodyum diyeti kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor. Kabak tüketmek, sodyum alımını dengelemeyi ve tansiyonun kontrol altında tutulmasını sağlıyor.

DİYET LİSTELERİNİN VAZGEÇİLMEZİ
- Kabakların düşük kalorili olması, kilo kontrolü sağlamak isteyenler için onu ideal sebzeler arasında yerleştiriyor. Bir bardak doğranmış kabak, sadece yaklaşık 30 kalori içerirken yüksek su içeriği sayesinde tokluk hissi sağlıyor. Kabaklar, aynı zamanda lif bakımından da zengin. Lifli besinler tüketildiği zaman vücuttaki sindirimi düzenliyor, bağırsak sağlığını destekliyor ve tokluk hissini artırıyor.

TAM BİR VİTAMİN DEPOSU
- Kabaklar; A, C ve E vitaminleri ile folat gibi önemli vitamin ve mineraller açısından zengin. A vitamini göz sağlığı için büyük bir önem taşıyor. Bu noktada kabağın içerisindeki beta-karoten, vücut tarafından A vitamini olarak kullanılıyor. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken E vitamini ise antioksidan özellikleri ile hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyor. Folat ise hücre yenilenmesi ve DNA sentezi amacıyla vücut tarafından kullanılıyor.

İÇERİĞİNDEKİ POTASYUM KALBİ KORUYOR
- Kabağın içerdiği potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller de vücut için faydalı. Potasyum, kalp sağlığı için büyük bir önem taşıyor ve kan basıncını düzenliyor. Magnezyum, sinir sistemi fonksiyonlarını ve kas sağlığını destekliyor. Kalsiyum ise kemik sağlığı için kritik. Kabaklar, içerdikleri bu minerallerle kemikleri güçlendiriyor.

PROSTATA KARŞI KALKAN OLUYOR
- Kabak, antioksidan özellikleri sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak yaşlanma sürecini yavaşlatıyor ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltıyor. Özellikle kabak çekirdeği, çinko ve diğer antioksidanlar açısından zengin ve prostat hastalığının tedavisine yardımcı oluyor.

DİLEDİĞİNİZ ŞEKİLDE TÜKETEBİLİRSİNİZ
- Kabak, çeşitli şekillerde tüketiliyor. Kızartma, haşlama ya da fırınlama gibi yöntemlerle pişirebilirsiniz. Dileyen kişiler, çiğ olarak salatalara ekleyebilir ya da smoothielerin içerisine katabilir. Kabakların hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilmesi, onları çok yönlü bir sebze yapıyor.

İBN-İ SİNA’NIN ÖNERDİĞİ KABAK SUYU KÜRÜ
Malzemeler:
- 1 büyük veya 2 küçük boy kabak
- 1 limon (Tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Bu ürün, isteğe bağlı olarak eklenebilir.)
- Su
YAPIMI:
- Kabakları yıkayın, kabuklarını soyun ve küçük parçalara doğrayın.
- Bir blender ya da mutfak robotunda kabak parçalarını su ekleyerek püre haline getirin. Su miktarını kabakları kapatacak şekilde ayarlayın.
- Eğer isterseniz limonun suyunu sıkarak kabak suyunu tatlandırabilirsiniz.
- Karışımı iyice karıştırın ve homojen bir kıvam alana kadar blender ya da mutfak robotundan geçirin.
- Elde ettiğiniz karışımı, bir süzgeç veya tülbent yardımıyla süzün. Böylece posalarından ayrılıp sadece suyu elde etmiş olursunuz.
- Elde ettiğiniz kabak suyunu bir kavanoza veya şişeye aktarın ve buzdolabında muhafaza edin.
Nasıl Tüketilir?
- Her sabah aç karnına bir bardak (250 ml) kabak suyu içebilirsiniz.
- Kabak suyu kürünü 1 hafta boyunca uygulayabilirsiniz. Daha uzun süreli kullanım için doktorunuza danışmanız önerilir.