Pürinden zengin ve yağdan zengin besinlerin diyetle alımının kısıtlanması ile vücuttaki ürik asit oranında azalma sağlanılabilir.
Yeterli ve dengeli beslenme ile gutun oluşmasında büyük etki gösteren besinlere dikkat edilerek ürik asit oranının normal seviyeye getirilmesiyle, gut hastalığının ağır semptomlarının azaldığı tespit edilmiştir.
Pürin içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalı
Yüksek oranda pürin içeren besinler
• Sakatatlar (sucuk,sosis,salam v.b.)
• Küçük balıklar (hamsi,sardalya,istavrit v.b.)
• Alkol
Orta oranda pürin içerenler;
• Et
• Tavuk
• Balık eti
• Kuru baklagiller (kurufasulye, nohut vb)
• Mercimek
• Karnabahar, ıspanak, karalahana
Düşük oranda pürin içerenler;
• Süt
• Yoğurt
• Yumurta
• Sebze
• Meyveler
• Kahve, çay