SAĞLIKLI VE HİJYENİK KOŞULLARDA HAZIRLANMALI
Dondurma tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususun sağlıklı ve hijyenik şartlarda hazırlanması olduğunu söyleyen Dyt. Aslıhan Kara, bunun için de dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesine dikkat edilmesi gerektiğini işaret etti.
AÇIKTA SATILAN DONDURMALARA DİKKAT
Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakterilerin kolaylıkla üreyerek sağlığımızı bozabileceği uyarısında bulunan Dyt. Aslıhan Kara, bu nedenle özellikle açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içecekler satın alınırken dikkatli olunması, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satıcılarından dondurma satın alınmaması gerektiğini vurguladı.
Dyt. Aslıhan Kara, “Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır” dedi.
ILIK SUYLA TÜKETİLİRSE BOĞAZ ENFEKSİYONU RİSKİ AZALIR
Dondurma akşam saatleri yerine, gündüz saatlerinde ara öğün olarak tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Dyt. Aslıhan Kara, “Akşam saatlerinde ve hızlı ve bilinçsiz dondurma tüketmek boğaz enfeksiyonu hastalıklarını artırabilir. Aynı zamanda dondurmayı ılık su ile tüketmek boğaz enfeksiyon sıklığını azaltmaktadır” diye konuştu.
HAFTADA 1-2 KEZ TÜKETİLEBİLİR
Dondurma gün içinde ikindi ara öğünde tercih edilmesini tavsiye eden Dyt. Aslıhan Kara, “Haftada 1-2 kez 1-2 top dondurma tüketebilirsiniz. 1 porsiyon dondurma 100-120 kkaldir. Dondurma tüketmek istiyorsanız beslenme programınızdan 1 orta boy meyve, 1 bardak süt ve 1 ince dilim ekmeği çıkartarak tüketebilirsiniz. Kalorisi diğer tatlılara göre daha düşük ve hafif olduğu için diğer tatlılara göre daha çok tercih edilebilir” dedi.
DİYET YAPANLAR PROBİYOTİKLİ DONDURMA TERCİH EDEBİLİR
Diyet yapanlar için de dondurma önerilerinde bulunan Dyt. Aslıhan Kara, “Diyet yapanlar daha besleyici ve sağlıklı olan probiyotikli dondurmalar, spirulina eklenmiş dondurmalar, badem sütü, soya sütü gibi bitkisel sütten yapılmış dondurmalar, gerçek meyvelerden yapılmış dondurmalar, yağ oranı daha düşük olan keçi sütünden yapılmış dondurmalar, dondurulmuş yoğurttan elde edilen probiyotik dondurmaları tercih edebilirler” ifadelerini kullandı.