14- BİBERİYE (ROSMARINUS OFFICINALIS)
Denizden gelen çiğ anlamını taşır. Güzel mavi çiçekleri ve kokulu minik çamı andıran yapraklarıyla bahçelerimizde küçük çit görevi görür. Yaprakları et yemeklerine lezzet, mavi çiçekleri de demleme çay olarak şifa verir.
Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişen çalı tipi bir ottur. 50-100 santimetre boylanma yapar. Kışın yapraklarını dökmez. Budamaya elverişlidir. Yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelerde rahatlıkla yetişir.
Mor tonlarında çiçekler açar. İnce, sivri ve kokulu yaprakları vardır. Saksıya yakışır. Balkonunuzda ya da camınızın önünde yetiştirebilirsiniz.
Doğal olarak çoğalan bir bitkidir. Bir biberiye fidesini bahçenize dikerseniz, kısa zamanda tohumlarını çevreye yayarak çoğalır. Çelik alarak da üretim yapabilirsiniz. Bütün yıl çiçek açan dalları toplanır, demet yapılarak kurutulur.
Kurutulmuş yapraklarını et yemeklerinde, deniz ürünlerinin yanında, sebze çorbalarında ve çeşitli soslarda kullanabilirsiniz.