Yüksekova'da ovalar, uzun geçen kış mevsiminin ardından baharın gelmesiyle canlandı. İlçe merkezinin çevresindeki düz ovanın yeşil örtüsü, baharla birlikte boy vermeye başlayan sarı çiçekler ve 4 bin 200 rakımlı Cilo Dağları'ndaki beyaz kar örtüsüyle güzel manzaralar oluşturdu. Fotoğrafçıların da ilgi odağı haline gelen ovada kadınların da ot toplama mesaisi başladı. Kadınlar, yemek ve peynir yapımında kullanılan mendi ve sirik adlı pancar otlarını topladı. www.posta.com.tr Pancar toplayan kadınlardan 1 çocuk annesi Safiye Altındaş, Her yıl mayıs ayın ilk haftasında ovamızda kendiliğinde yetişen doğal bitkileri toplayıp, yemeklerde ve peynirlerde kullanıyoruz. Kadınlarla beraber etrafı karlarla kaplı yemyeşil ova içinde kendiliğinden oluşan sirik pancarı topluyorum. Aslen Azerbaycanlıyım ve 8 yıldır burada yaşıyorum. Bu güzel manzarayla birlikte ot topluyoruz diye konuştu. Mucizelerle dolu olan ve doğada kendi kendine yetişen dağ otlarının farklı pek çok faydası bulunur. İşte dağ otlarının bilinen mucizeleri... Sirmo otu ve türevi otlu peynir içerisine katılan dağ otları, yüksek antioksidan içeriğiyle bilinir. Vücudu serbest radikallerden koruyarak hücresel hasarı azaltabilir. İçerisinde bol bol vitamin ve mineral barındıran bu bitki, serbest radikallerle savaşarak yaşlanmayı yavaşlatıcı etki de sağlayabilir. Bu mucizelerle dolu otlar, kolesterol seviyelerini düşürebileceği düşünülen bileşikler içerebilir. Bu da kalp sağlığını iyileştirebilir ve kalp-damar hastalığı riskini azaltabilir. Otlu peynir içerisine katılan sirmo gibi otlar, kan basıncını düşürebilecek bileşikler içerir. Bu özelliğiyle hipertansiyon riskini azaltabilir. Bu tip otlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Antiviral ve antibakteriyel özellikleri vardır, bu da enfeksiyon riskini azaltabilir. Sindirim sistemini destekleyebilir ve sindirim sorunlarıyla mücadele edebilir. Hazımsızlık problemlerine karşı da köy yerlerinde bu otun kullanıldığını görmek mümkün olabilir.