Hamileler hangi vitamin ve minerallerle beslenmeli?

Hamilelik dönemindeki beslenmemiz sadece bebeğimizin sağlıklı dünyaya gelmesini değil bizim de sağlıklı bir hamilelik geçirmemizi ve doğumdan sonra da sağlıklı kalmamızı sağlar. Peki bunları sağlamak için hamileyken nasıl beslenmeli, hangi vitamin ve mineralleri tüketmeliyiz?

HEM SİZİN HEM BEBEĞİNİZ İÇİN
Hamilelik dönemi, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için çok önemli bir süreçtir. Bu dönemde vücut sadece anne adayı için değil bebek için de çalışmaya başlar. Anne adayının tükettiği her besin bebek için hayati bir öneme sahiptir. Dolayısıyla bu süreçte anne adayının doğru ve dengeli beslenmesi, alması gereken vitamin ve mineraller konusunda bilinçli olması gerekir. Özellikle de demir, kalsiyum, iyot, çinko, B12 vitamini, omega3 gibi vitamin ve mineraller bebeğin sağlıkla büyümesi ve gelişmesi için belirleyici bir rol üstlenir.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN KALSİYUM
Bebeğin kemik gelişimi anne adayının kemik ve diş gelişimi için kalsiyum olmazsa olmaz bir maddedir. Ayrıca kan damarlarının kasılıp genişlemesine, sinirlerin birbirine sinyal göndermesine, kasların kasılmasına yardım eder. Dolayısıyla ihmal edilmemesi gerekir. Hamilelik döneminde bir kadının günlük olarak ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı artar. Artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak içinse süt ve süt ürünler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık gibi kuruyemişler zengin bir kaynaktır.

ERKEN DOĞUM RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN ÇİNKO
Büyüme, gelişme, üreme ve enzimlerin fonksiyonlarında önemli bir rol üstlenen çinko, aynı zamanda erken doğum riskini azaltmada etkili bir faktördür. Bu konuda yapılan araştırmalar, hamilelik döneminde ihtiyacından daha az çinko alan kadınların erken doğum ve düşük riskine daha yakın olduklarını göstermiştir. Et ve deniz ürünler, süt ve süt ürünler ve yağlı tohumlar tüketilerek çinko ihtiyacı sağlanabilir.

DOĞUMSAL ANOMALİLERİ ÖNLEMEK İÇİN İYOT
Aynı şekilde bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemli olan iyot, erken ve ölü doğum riskini de azaltır. Düzenli alınmadığı takdirde mental gerilik ve doğumsal anomalilere neden olabilir. Örneğin; cücelik, sarılık, zeka geriliği, ölü doğumlar gibi. Vücuda iyot almak için balık ve deniz ürünlerinden yararlanabilir, tavuk, yumurta, süt ve kuru baklagiller tüketebilirsiniz.

KAN YAPIMINI SAĞLAMAK İÇİN DEMİR
Demir kan yapımında görev alır ve hamilelik döneminde demir ihtiyacı k kat artar. Bu nedenle gebelik döneminden önce vücutta iyice depolanmalıdır. Çünkü kan üretiminin yanı sıra demir eksikliği vücudu hastalıklara karşı daha açık bırakır. Ayrıca eksik alınması halinde bebek düşük kiloda doğabilir. Bunu önlemek içinse et, kümes hayvanları, bakliyat, kuru meyveler, özellikle kuru üzüm tüketilebilir.

SAĞLIKLI BİR HAMİLELİK İÇİN B12 VİTAMİNİ
Anemi, doğumsal anomaliler ve sinir sistemindeki bozuklukların önlenmesi adına B12 vitamini için mutlaka doktor kontrolünde takviye alınmalıdır. Ayrıca DNA sentezinde aksamalara yol açan B12 vitamini eksikliğini gidermek için; et, süt, yumurta ve birçok hayvansal kaynaklı gıdalar tüketilebilir.

BEYİN GELİŞİMİ İÇİN OMEGA 3
Bebeğin göz ve beyin gelişimi için hayati bir rol üstlenen omega 3, anne için de aynı derecede öneme sahiptir. Doğum sonrası oluşabilecek depresyon riskini azaltan omega 3 için balık ve ceviz tüketilebilir.

