Hamileliğin 2. ayında neler olur? | 2. ayda bebek gelişimi | Ay ay gebelik süreci

Hamileliğin ikinci ayı genellikle hamileliğin kesinleştiği ve kanda ve idrarda hamilelik testinin kesin olarak pozitif sonucu verdiği dönemdir. Bu dönemde göğüslerde dolgunluk ve şişkinlik başlar. Sabah bulantıları bu dönemde başlayabilir. Hamileliğinden henüz haberdar olmayan anne adayları bu dönemde henüz test yapmadıysa âdetinin geciktiğini düşünür ve kendini her an âdet olacakmış gibi hissedebilir. Test sonuçları ile hamilelik kesinleşir. Bu dönemde fetüs de gelişmeye başlar. Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için ilk üç aylık dönemde anne sağlığı çok önemlidir. Çünkü bu dönemde bebeğin böbrek, kalp, sinir sistemi gelişmeye başlamıştır. | Posta.com.tr Özel

Hamileliğin ikinci ayında anne adayları hamileliğin ilk ayında yaşanan âdet gecikmes sonucu artık hamileliklerinden haberdardır. Ancak plansız hamileliklerde anne adayı henüz hamilelik testi yapmamışsa âdet gecikmesi yaşamış ve her an âdet olacakmış gibi hissedebilir. Bu dönemde hamilelik hormonu olarak bilinen BETA HCG hormonu salgılanmaya başlamıştır ve hem kanda hem de idrarda hamilelik testleri pozitif sonuç verir.
Bu dönemde yapılması gereken rutin kontroller başlamıştır. Bu nedenle kadın doğum uzmanınıza başvurarak hamileliğin ikinci ayında gereken kontrollerin, testlerin ve ölçümlerin yapılması için başvurmanız gerekir. Bu dönemde pap smear testi de yapılmalıdır.

Hamileliğin ikinci ayında anne adaylarındaki değişiklikler
- Bu dönemde anne adayları göğüslerinde dolgunluk, şişkinlik, hassasiyet hissedebilir. Göğüs ucunda koyulaşma görülür.
- Bu dönemde plasenta gelişmeye başlamıştır ve anne adayında daha fazla hormon salgılanır. Aynı zamanda vajina civarındaki dokularda bebeğin beslenmesine yardımcı olacak damarlarda mavileşme görülür.
- Bu dönemde anne adayı kendini daha yorgun ve enerjisiz hissedebilir.
- Sık idrara gitme, kabızlık, mide yanması, hazımsızlık, yemeğe karşı aşırı istek veya isteksizlik, uykusuzluk gibi şikayetler oluşabilir.
- Bu dönemde anne adayını kan hacminde artış görülür. Hamilelik sonunda bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek için normalde yüzde 45-50 oranında daha fazla kan olacaktır.
- Anne adayı bu dönemde ara sıra baş ağrısı, baş dönmesi veya fenalaşma hissi yaşayabilir.
- Hamileliğin ikinci ayında karında görünür derecede büyüme oluşur ancak belirgin bir kilo artışı yoktur.
- Rahim bir greyfurt büyüklüğüne ulaşır. Normalde rahim sıkılmış bir yumruk büyüklüğündedir.
- Anne adaylarında bu dönemde sinirlilik hali, ağlama isteği oluşabilir. Bu döenmde duygusal olarak değişebilriler. Korkuları, neşeleri veya kaygıları artabilir.

Hamileliğin ikinci ayında bebeğin durumu
- Hamileliğin ikinci ayında bebek henüz embriyo olarak nitelendirilir. Ayın sonunda fetus adını alacaktır.
- Hamileliğin ikinci ayında embriyonun böbrekleri, kalp ve sinir sistemi gelişmeye başlar. Artık kalbi atmaya başlamıştır ve kalbi dakikada 150 kez çarpar.
- Bu dönemde embriyonun omurilik bağlantısı da oluşur. Hipofiz bezi şekillenir ve esas organ sistemleri tamamen olmasa da gelişir.
- Hamileliğin ikinci ayı bebeklerin organ gelişmi için kritik bir dönemdir. Bu nedenle anne sağlığı da çok önem kazanır. Annenin beslenmesi, alkol ve sigara kullanımı veya aldığı ilaçlar bebeğin gelişminde etkilidir.
- Hamileliğin ikinci ayında embriyonun el ve ayak parmakları, dizleri ve dirsekleri de gelişmeye başlar. Bacakları uzar, kolları gelişir ve elleri bilekten esnek bir hal almaa başlamıştır.
- Embriyonu bu dönemde kemikleri de sertleşmeye başlar, kıkırdak dokuları da oluşur.
- Hamileliğin ikinci ayında henüz embriyo olarak nitelendirilen bebeğin yüz özellikleri de daha belirginleşmeye başlamıştır. Gözleri, göz kapakları, burun delilkleri şekillenir.
- Embriyo bu ayın sonlarına doğru fetus adını alır. Fetus sürekli olarak yer değiştirir, hareket eder ancak anne adayı henüz bu hareketleri hissetmez.
- Bu dönemde fetus yaklaşık olarak çilek büyüklüğünde, 2,5 cm kadardır. Ağırlığı 10 gr civarındadır. Vücudunun üçte birini başı oluşturur.

Hamileliğin ikinci ayında yapılması gereken kontroller ve testler
Anne adayının artık hamileliğinden haberdar olduğu bu dönemde yapılması gereken bazı rutin kontroller vardır. Bu kontroller hem bebeğin gelişimi hem de annenin sağlığını takip edebilmek için önemlidir. Bebebeğin organ gelişiminin başladığı bu dönemde kontrollerin aksatılmaması gerekir.
- Anne adayının el ve ayaklarındaki ödem, varisler ve bacak muayenesini de kapsayan ayrıntılı bir fizik muayene gerekir.
- İkinci ayda aynı zamanda pelvik muayene de yapılmalıdır. Çünkü leğen kemiğinizin yapısının, ölçülerinin alınması için pelvik muayane önemlidir.
- Anne adayının bu dönemde kan tetkikleri; kan sayımı, kızamık, kızamıkçık ölçümü, frengi için serolojik testi yapılmalı, hepatit B'ye bakılmaloıdır.
- Bu dönemde anne adayının kan basıncı ve kilosu ölçülmeli, idrarda şeker, protein, bakteri miktarlarına bakılmalıdır.
- Pap smear de bu dönemde yapılmalıdır.
- Aynı zamanda annede bel soğukluğu riskine karşı kültür alınmalıdır.