Hamileliğin 5. ayında neler olur? | 5. ayda bebek gelişimi | Ay ay gebelik süreci

Hamileliğin 2. trimestr (ikinci üç aylık) dönemi olan 5. ayda artık kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız. Bu dönemde dilerseniz bebeğinizin cinsiyetini, kız mı erkek mi olduğunu öğrenebilirsiniz. Gebeliğin 5. ayı aynı zamanda artık bebeğinizin duygusal gelişimi için de çok önemlidir. Bebeğiniz artık çevreyi hissetmeye başlamıştır. Hatta ona şarkı söylerseniz, müzik dinletirseniz duymaya başlar. Çünkü artık bebeğinizin beyninde koku, tat, görme ve dokunma için özelleşmiş alanlar gelişir. İşte ay ay hamilelik gelişimi yazı dizimizin beşinci bölümü ve hamileliğin beşinci ayında anne adayındaki değişimler ve bebek gelişimi... | Posta.com.tr Özel

Anne adayının kendini daha iyi hissettiği bir döneme adım attınız. Artık bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilir, ona şarkı dinletebilir, hatta aralarda ondan tekme yiyebilirsiniz. Peki hamileliğin 5. ayında anne adayının ve anne karnındaki bebeğin durumu nasıldır? Bu dönemde hangi testlerin yapılması gerekir?

Hamileliğin 5. ayında anne adayının sağlığı ve değişimi
- Beşinci ayda kilonuz artar. Bu dönemde kilo kontrolü yapmanız gerekir. Çünkü bebeğinizin en hızlı büyüdüğü bu dönemde bu durum sizin de iştahınızı artırır.
- Bu dönemde göğüsleriniz daha fazla büyür, yumuşar. Toplardamarlar daha görünür hale gelir.
- Bu dönemde meme ucunuzdan sıvı gelebilir. Bu sıvıya colostrum denir. İlk süt kıvamlı sıvıdır.
- Meme ucunun çevresindeki renkli alana areola denir. Bu halkanın genişlemeye başladığını hissedebilirsiniz.
- Kimi anne adaylarında bazen neredeyse memenin yarısını kaplayacak kadar büyüyebilir. Bunun gebeliğe, meme dokusuna bir zararı yoktur. Bebeğinizin doğumundan sonra 12 ay boyunca bu halka büyük kalabilir ama zamanla geçer.
- Gebeliğin beşinci ayında rahim artık karın içinde iyice büyümüş, üst sınırı göbek deliğine ulaşmıştır.
- Bu dönemde karnınızın alt bölümünde ağrılar hissedebilirsiniz ancak bunun için endişe etmeyin. Bu dönemde büyüyen rahmi desteklemek için kaslar ve bağ dokuları gerilir. Ağrı bundan kaynaklanır.
- Hamileliğin 5. ayında saç telleriniz incelebilir, yağlanabilir.
- Ancak cildinizdeki olumlu değişimler nedeniyle kendinizi güzelleşmiş hissetmeyeb başlarsınız. 5. ayda anne adayı kendini çok daha iyi hisseder.
- Bu dönemde bağırsak alışkanlıklarınız değişir ve kabızlık şikayetiniz artabilir. Çünkü bebeğinizin büyümesine bağlı olarak genişleyen rahminiz kalın bağırsaklarınıza baskı yapar.
- Gebeliğin beşinci ayında bacaklardaki kan damarlarınız artabilir, varisleriniz çoğalabilir, daha yaygın hale gelebilir. Bunun için uzun süre ayakta durmaktan veya sürekli oturmaktan kaçınmanız gerekir.
- Bu dönemde bacaklarınızı uzatın, daha sık hareket edin, yürüyün.
- Varislerinizin durumuna bağlı olarak doktor önerisi ile varis çorabı da giyebilirsiniz.
- Bu dönemde karnınızın büyümesine bağlı olarak nefesiniz kesilmeye başlayabilir ancak bu nefes darlığı normal olarak görülür. Çünkü rahim büyür, akciğerleri iter. Rahim büyüdükçe bu şikayetiniz biraz daha artabilir.
- Bu dönemde artık vücudunuz daha fazla ağırlık taşımaya başlamıştır ve bu nedenle ağırlık merkezi değişir.
- Parmaklarınız ve eklemleriniz gebelik hormonları nedeniyle gevşediği için bu dönemde daha dikkatli olmanız gerekir.
- Bu dönemde artık yüksek topuklulara veda etmeniz gerekir. Çünkü dengenizi zorlaştırır, bel ve sırt ağrılarına neden olur.
- Bu dönemde topuklu ayakkabıdan bağımsız olarak da sırt ağrılarınız artabilir.
- Anne adayı mide yanması, hazımsızlık ve şişkinlik gibi durumlarda şikayet edebilir.
- Bu dönemde de önceki ayda olduğu gibi diş eti kanamaları olabilir.
- Ayak bilekleriniz, ayaklarınız, bazen elleriniz ve yüzünüz şişebilir.
- Bu dönem hamilelik durumunu kabullendiğiniz bir dönemdir. Artık duygusal iniş çıkışlar daha az olur ancak dalgınlık ve unutkanlık devam edebilir.

Gebeliğin beşinci ayında bebeğin gelişimi
- Gebeliğin beşinci ayında bebeğiniz artık çok aktif hale gelmiştir. Tekme atar, döner.
- Gebeliğin beşinci ayı bebeğin duygusal gelişimi için çok önemli bir dönemdir çünkü bebeğin beyninde tat alma, koku, görme ve dokunma duyuları ile ilgili özelleşmiş alanlar gelişir.
- Bu dönemde artık bebeğinizin kız mı erkek mi olduğunu öğrenebilirsiniz.
- Artık bebeğinizin sçaları vardır.
- Bu dönemde amniyon sıvısında bebeğin cildini koruyan yağlı, beyaz bir madde gelişmeye başlar. Buna vernix adı verilir. Hatta bazı bebekler doğduğunda bebeğin üzerinde halen beyaz bir örtü bulunabilir.
- Bebeğinizin artık bir rutini oluşur. Düzenli aralıklarla uyur ve uyanır.
- Bebeğinizin göz kapakları da bu dönemde gelişmiştir. Ancak gözleri henüz kapalıdır.
- Beşinci ayda bebeğin el parmak tırnakları da büyümeye başlar.
- Bebeğinizin doktor kontrollerinde kalp atışları duyulabilir.
- Organları büyümeye ve gelişmeye devam eder.
- Bebeğinizin diş kökleri de bu dönemde gelişmeye başlar.
- Artık bebeğinize şarkı söyleyebilir, ona müzik dinletebilir veya kitap okuyabilirsiniz, çünkü bebeğiniz belki sizi duyabilmeye başlar.
- Yapılan bilimsel çalışmalara göre bebeklerin anne karnındayken okunan kitabı duyunca beslenme sırasında daha hızlı emdiğini gösteriyor.
- Bu dönemde bebeğin boyu ve kiloosu iki katına çıkar. Artık bebeğinizin boyu 20 cm civarındadır ve kilosu ortalama 500 gr olmuştur.
