Hamileliğin 6. ayında neler olur? | 6. ayda bebek gelişimi | Ay ay gebelik süreci

Gebeliğin altıncı ayı ile beraber 2. trimestr döneminin son ayına giriyorsunuz. Bu dönemde artık kilonuz düzenli artar. Hatta tüm hamileliğiniz boyunca aldığınız kiloların yüzde 50-60'ı bu dönemde alınır. Bu dönemde ağız hijyeni önemlidir. Hamileliğinizin altıncı ayında artık bebeğiniz ultrason kontrollerinde minyatür bir bebek görünümü almıştır. Gözlerini açıp kapar, kaş çatar, sesleri duyar. Bebeğiniz ışıkları da net bir şekilde fark eder. Karnınıza bir ışık kaynağı tutulduğunda başını çevirebilir. İşte ay ay hamilelik gelişimi yazı dizimizin altıncı bölümü ve hamileliğin altıncı ayında anne adayındaki değişimler, bebek gelişimi ve yapılması gereken kontroller | Posta.com.tr Özel

Bebeğinizin ışığı fark ettiği, sesleri net bir şekilde duyabildiği döneme hoşgeldiniz. Artık gebeliğin ikinci trimestr (ikinci üç aylık) döneminin son ayına geldiniz. Bu dönemde kilo almaya çok daha yatkınsınız. Hatta hamileliğiniz boyunca aldığınız kiloların en önemli kısmını burada alacaksınız. Bu nedenle çok yeme isteğine karşı dikkatli olmalısınız. Bu dönemde gebelik çatlakları daha belirgin hale gelebilir. Bebeğinizin tekmelerini daha fazla hissedebilirsiniz. İşte hamileliğin ikinci üç aylık döneminde bebeğinizde ve sizde olan değişimlerin detayları...

Hamileliğin 6. ayında anne adayının sağlığı ve değişimi
- Gebeliğin ikinci trimestrının son ayında kilonuz düzenli artar. Bu dönemde 5-7 kg arası alabilirsiniz.
- Bu dönemde aşerme artabilir ancak kilo kontrolü için abur cuburlardan uzak durmanız gerekir. İştahınız artmıştır ancak bulantılarınız azalsa da ağır, yağlı ve acı yemekten uzak durmanız gerekir. Bunlar mide ekşimesi şikayetlerinin de artmasına yol açar
- Gebeliğin altıncı ayında dişlerinizi fırçalarken diş etleriniz kanayabilir ancak bu normaldir çünkü hamilelik hormonları diş etlerinin şimesine, iltihaplanmasına yol açabilir. Bu da kolayca kanamalarına yol açar.
- Bu dönemde dişlerinizi düzenli ve yumuşak hareketlerle fırçalamalısınız. Aynı zamanda normalde de çok tasviye edilmeyen sert dış fırçaları yerine yumuşak diş fırçalarına geçmeniz gerekir. Aynı zamanda arayüz fırçası veya diş ipi kullanarak ağız ve diş sağlığınızı, hijyeninizi korumanız gerkir. Dişeriniz bu dönemde acıyabilir ancak bu koruyucu önlemlere ihtiyacınız var.
- Bu dönemde artık karnınız oldukça büyümüştür. Karnınızda, kalçalarınızda, göğüslerinizde gerilme olabilir. Soluk kırmızı çizgiler oluşabilir.
- Gebelik çatlakları ve koyu lekeler bu dönemde daha fazla görülebilir. Bu dönemde süreceğiniz kremler çatlaklar ve lekeler için çok işe yaramayabilir ancak gerilmeleri rahatlatmak için yumuşatıcı kremler kullanabilirsiniz.
- Göğüslerdeki çatlakları önlemek için destekletici sütyenler kullanabilirsiniz.
- Gebelikte gördülen bu çatlaklar, doğum sonrasında solar, gümüş beyaz bir renk alır.
- Altıncı aydan itibaren bebeğiniz gözlerini açıp ışığa duyarlı hale gelirken sizde de gözlerinizde ışığa karşı duyarlılık görülebilir. Bu normal bir duurmdur ancak çok rahatsızlık verirse doktorunuza bu konuyu danışabilirsiniz.
- Bu dönemde rahim daha yukarı çıkar ve idrar torbanınzı daha az baskılar. Bu sayede idrar yapma sıklığınız da azalır.
- Bu dönemde rahim kasılmaları yaşayabilirsiniz. Bu kasılmalara Braxto Hicks kasılmaları denir ve rahim kaslarınızdaki gerilme ve gevşemeler sizi doğuma hazırlar.
- Ancak bir saat içinde 4 veya daha fazla Braxton Hicks kasılmanız olursa bunu doktorunuza bildirmeniz gerekir.
- Bu dönemde artık bebeğinizin tekmelerini karnınızın yukarısında veya aşağısında hissedebilirsiniz. Kasıklarınızda, karnınızın yan tarafında keskin ağrılar oluşabilir.
- Kasımalar ve ağrılar rahmi destekleyen bağ dokuların ve yapıların krampları nedeniyle oluşur. Bu dönemde ani hareketlerden ve dönmelerden kaçınmalısınız.
- Gebeliğin 6. ayında karnınızda, yüzünüzde, cildinizde renk değişiklikleri olabilir.
- Ayak bilekleriniz, ayaklarınız, elleriniz ve yüzünüz şişebilir.
- Bu dönemde bel ve sırt ağrılarınız artabilir.
- Karnınız daha büyüdüğü için karnınızda bu gerilmeye bağlı olarak kaşıntı olabilir.
- Artık sıcağa karşı daha duyarlı olabilirsiniz. Daha çok terleyebilirsiniz. Bu dönemde bol su içmeniz gerekir.
- Bu dönemde libidonuz kimi zaman çok yükselebilir, kimi zaman ise cinsel istetiğiniz hiç olmayabilir.
- Gebeliğin altıncı ayında dalgınlık devam eder. Kendinizi sıkılmış hissedebilirsiniz.
- Altıncı ayda bebeğinizin büyüdüğünü daha fazla hissedersiniz.
- Hamilelikle ilgili ortaya çıkabilecek sorunlara karşı daha duyarlı olmanız ve bebeğinizin sağlığına dair daha fazla düşünür hale gelmeniz normaldir. Çoğu anne adayında görülebilen bu endişeler normaldir.

Gebeliğin altıncı ayında bebeğin gelişimi
- Bebeğinizin dudakları daha belirgin hale gelir. Gözleri gelişmiştir ve artık gözlerini açıp kapayabilir, kaşlarını çatabilir. Bebeğiniz artık yan bakmaya ve sesleri duymaya başlamıştır.
- Altıncı ayda bebek ışığa karşı daha duyarlı hale gelir. Karnınıza bir ışık kaynağı tutulduğunda başını çevirebilir.
- Gebeliğin altıncı ayında bebeğin akciğerlerinde henüz hava yoktur ancak bazı solunum hareketlerini yapabilmeye başlar.
- Bebeğin el ve ayak parmağı izleri şekillenmeye başlar.
- Anne karnındaki bebek altıncı ayda öksürebilir, hıçkırabilir. Hareketlerini hissedersiniz.
- Artık karın muayenesinde hissedilebilecek kadar büyümüştür.
- Bu dönemde bebeğin cildi halen kırmızı ve kırışıktır.
- Bu dönemde amniyon sıvısı yaklaşık olarak dört saatte bir kendini yeniler. Bu sayede bebeğin ısısı düzenlenir, aynı zamanda bebeğinizi darbelere karşı da korur.
- Gebeliğin altıncı ayında bebeğin boyu yaklaşık 28-35 cm civarına gelmiştir.
- Ağırlığı ise 700-900 gr civarındadır.
