Gastroenterolog olarak görev yapan Dr. Saurabh Sethi, bağırsak sağlığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sindirim sisteminin işleyişine devam edebilmesi ve bağırsakların olumsuz etkilenmemesi için 3 yiyecekten kesinlikle uzak durduğunu açıkladı. Peki, Dr. Sethi'nin uzak durduğu bu besinler hangileri? Neden tüketilmemeli? Harvard mezunu gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, hayatı boyunca asla tüketmeyeceği ve tehlikeli olarak nitelendirdiği yiyecekleri açıkladı. Bu yiyeceklerin bağırsakta hasar bıraktığının altını çizende doktor, katkı maddesi ve sağlıksız yağlar açısından zengin olduklarını da aktardı. Uzmanlar, bağırsak sağlığını olumsuz etkileyen pek çok gıdayı paylaşarak herkesi uyarıyor. Bu konuda dikkat çeken bir paylaşım da Dr. Sethi'den geldi. Bağırsak sağlığı için asla tüketmeyeceği besinleri açıklayan doktorun listesinin başında aşırı işlenmiş gıdalar bulunuyordu. Dr. Sethi, Birincisi, aşırı işlenmiş gıdalar bağırsak mikrobiyomunu bozabilecek koruyucu maddeler, katkı maddeleri ve sağlıksız yağlar açısından zengindir sözleriyle bu tür gıdaların ne kadar zararlı olduğunu gözler önüne serdi. Harvard mezunu uzman ismin listesinde yer alan ikinci gıda ise kızarmış yiyecekler oluyor. Çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin herkesin bol bol tükettiği bu besinlerin tadı neredeyse mükemmel olsa da zararı da o kadar büyük. Dr. Saurabh Sethi, İkincisi, kızarmış yiyecekler. Bunların sindirimi zordur ve sindirim sürecini yavaşlatarak şişkinliğe, gaza veya asit reflüsüne yol açabilir dedi. Doktorun listesini incelerken 'Hiç mi kızartma yemeyeceğiz?' diye düşündüğünüzü biliyor. Tam da bu noktada sağlıklı bir öneri geliyor. Dr. Sethi, Ara sıra kızartma yapmak için rafine zeytinyağı veya avokado yağı, ghee veya rafine Hindistan cevizi yağı gibi yüksek dumanlanma noktasına sahip yağlar kullanılabilir ifadelerini kullandı. Yemeklerin ya da atıştırmalıkların en büyük eşlikçisi olanlardan biri tabii ki meşrubatlar. Üstelik bazılarımız 'diyet' kategorisinde yer alan içecekleri tercih ederek sağlıklı beslendiklerini düşünüyor. Fakat gerçek tam olarak öyle değil. Üçüncüsü, normal ve diyet meşrubatlar. Diyet olanlar, klinik deneyimime göre bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkileyebilen aspartam gibi yapay tatlandırıcılar içerir.