“Bazı durumlarda, bakteriler veya mantarlar vücutta belirti vermeden ‘kolonizasyon’ yapabiliyor. Bu, enfeksiyon değil, normal vücut florasının bir parçası olabiliyor. Ancak, tüberküloz veya brucella gibi sinsi enfeksiyonlar geç belirti verebiliyor ve tanı koymak zor olabiliyor.
Enfeksiyon hastalığı denildiğinde, kulak, burun, boğazda, ciltte, genital ve üriner sistemde oluşan enfeksiyonlar akla geliyor. Ancak mevsim itibariyle şu anda gündemde en çok üst solunum yolu enfeksiyonları görülüyor. Bu enfeksiyonların yüzde 90'ından fazlası virüsler tarafından kaynaklanıyor. Bakteriler daha az görülüyor, ancak ileri yaşlardaki bireylerde ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor.
Pnömokok veya beta hemolitik streptokok gibi bakterilerin neden olduğu akut tonsillit (bademcik iltihabı) gibi enfeksiyonlar, basit gibi görünse de ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Ancak, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90'ı virüsler nedeniyle meydana geliyor. Bu virüsler arasında nezle virüsü, rinovirüs, adenovirüs, COVID-19, influenza ve küçük çocuklarda görülen respiratuar sinsityal virüs (RSV) gibi pek çok virüs bulunuyor.” şeklinde açıkladı.