Sağlıklı bir vücut için tükettiğiniz besinler büyük önem taşıyor. Yapılan son araştırmalar özellikle tereyağının vücut sağlığı açısından çok önemli olduğunu ortaya çıkardı. Tereyağı ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan C15:0 doymuş yağ türünün birçok hastalığa karşı iyi geldiği kanıtlandı. Tereyağının vücudunuzun ihtiyacı kadar tükettiğinizde tüm hastalıklara savaşabilirsiniz. Tereyağının vücuda sayısız faydası bulunuyor. Yapılan son araştırmalar daha fazla doymuş yağ ve C15:0 içeriğinden nasıl faydalanılacağı konusunda daha iyi veriler elde etmeye dair çalışmalar yürütülüyor. Araştırmalar, beslenme sisteminde daha fazla C15:0 için otla beslenmiş besi hayvanlarından elde edilmiş tereyağı gibi yiyeceklerin doğru düzeyde tüketilmesi, hastalık riskini azaltırken sağlık ve genel durumda iyileşmeyi sağlıyor. Araştırmalar, tam yağlı süt ürünleri, bazı balık türleri, algler ve mantarların C15:0 adlı bileşiğin düzeylerini artırmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar sağlıklı bir vücut için günde bir yemek kaşığından biraz daha fazla yüksek kaliteli tereyağı ve günde bir porsiyon tam yağlı süt ürünü tüketmenizi öneriyor. Tereyağı vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücut direncini artırıyor.İçeriğinde yer alan kısa ve orta zincirli yağ asitleri bağırsakta yaşayan patojen mikroorganizmalarla mücadele eder. Tereyağı kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudu korur.Kansere karşı vücut hücrelerini korur ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önler. Tereyağı içerisindeki vitaminler sayesinde kemik sağlığını iyileştirir.Tokluk hissi yatan tereyağı önerilen miktarlarda tüketildiğinde obeziteyi engelleyici etkiye sahiptir. Tereyağı içeriğinde yer alan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişimini sağlar. Tereyağında A, E,D ve K yani yağda eriyen vitaminler bulunur. Tereyağı ayrıca selenyum, bakır, çinko, krom ve manganez gibi antioksidan mineraller içerir. 1 porsiyon yani 30 gram tereyağı yaklaşık olarak 226 kaloridir. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden zengin olan tereyağının %80’i yağdır. %18’i su ve %2 ‘si ise süt katısıdır. Tereyağının içerisindeki bileşenler terayağının çok lezzetli olmasına katkıda bulunur. Tereyağı tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Bu sebeple tereyağını dengeli bir şekilde tüketmelisiniz. Tereyağını yemeklerde sürekli değil belirli zamanlarda kullanmalısınız. Çünkü her gün ve doğrudan yemeklerde tüketmek bazı zararlar teşkil eder. Aynı zamanda kahvaltılık olarak da yine her sabah tüketilmemelidir