Hatay'da hasadı başladı! Demir, magnezyum, çinko ne ararsan onda! Kolesterolü damardan silip atıyor

Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında buğday hasadı başladı. Buğdayın bereketinin yanı sıra sağlığımıza olan faydaları da dikkati bu besinin üstüne çekti. İşte buğdayın sağlık açısından faydaları...

Türkiye’nin en bereketli topraklarına ev sahipliği yapan Hatay’da onlarca ürün yetişiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Depremin vurduğu kentin yeniden ayağa kalkması için önemli bir role sahip olan tarım, bölge halkına umut olmuş durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtiğimiz son baharda ekimi yapılan buğdayda hasat başladı. Asrın felaketi sonrası üreterek hayata tutunmaya başlayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada buğday üretimine devam ediyor. www.posta.com.tr

Çocukluğundan beridir çiftçilik ile uğraştığını dile getiren 51 yaşındaki İrfan Bodur, “Tarlada doğduk, tarlada büyüdük ama aklımızın yettiği yaştan bu tarafa tarımla uğraşıyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dediğimiz patozla hani önceleri daha ilk başlarında orakla biçerdik desteleri toplayıp buğdayları deste halinde bir yere yığardık patozla çektiğimiz zaman buğdayın samanı bir tarafa ve çıkan buğdayı tenekelerle alıp çuvallama yapardık. Daha sonra da satışlarını ilgilenirdik daha sonralarında, biçer bağlar çıktı yani buğdayı biçiyor bağlıyor çok sevinmiştik, ne güzel bir teknoloji demiştik o zamanlar daha sonraları işte biçerdöverler, tarlalara girdiğinde işte rahatlık bu günlermiş dedik.

Birkaç saatin içerisinde buğdayımızı hasat ediyoruz buğdayı hemen kamyonlara yüklenip, satışını gerçekleştirmiş oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarında buğday ekmiş olduğumuz tarlalarımız var ortalama 150 dönüm civarında zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarında narenciye ile uğraşıyoruz. Son durumda buğday fiyatlarını 7 TL üzerinden satmıştık bu yıl henüz bir açıklama hala gerçekleştirilmiş durumda değil zaten buğdayın alıcıları da genelde tüccarlar alıyor” ifadelerini kullandı.

Tarım işlerinde ailesine yardım ettiğini söyleyen 11 yaşındaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle buğdayı biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvallıyoruz. Çoğunlukla hafta sonları gidiyorum okuldan geldikten sonra akşam üzeri bazen gidiyoruz. Buğdayı toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormuş gibi hissediyorum, kendi tarlamızdan topladığımız buğdayları öğüterek un haline getiriyoruz ardından da ekmeklerimizi yapıp afiyetle yiyoruz” şeklinde konuştu.

BUĞDAYIN FAYDALARI
Buğday, dünya genelinde yaygın olarak tüketilen ve besleyici değerleriyle bilinen bir tahıldır. Hem tam tahıl hem de işlenmiş formda tüketilen buğdayın birçok sağlık faydası bulunmaktadır.

LİF İÇERİĞİNE SAHİP
Buğday, yüksek lif içeriğiyle sindirim sistemini destekler. Lif, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını korur. Aynı zamanda tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne de yardımcı olabilir.

DEMİR, MAGNEZYUM, ÇİNKO DEPOSU
Çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Özellikle B vitaminleri, demir, magnezyum ve çinko içerir. Bu besin öğeleri vücudun sağlıklı bir şekilde işleyişini destekler, enerji seviyelerini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

KOLESTEROLÜ SİLİYOR
Düzenli tüketimi kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Lif, potasyum ve antioksidanlar içeren buğday, kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Kan basıncını düşürebilir ve damarların sağlığını destekleyebilir.

KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Buğdayın kompleks karbonhidrat içeriği, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Kan şekerinin ani yükselip düşmesini önler ve diyabet riskini azaltabilir. Buğdayın glisemik indeksi düşüktür, bu da kan şekerinin dengelenmesine katkıda bulunur.

SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİR
Bu besin probiyotik liflerle doludur. Bu lif türü, bağırsaklarda yararlı bakterilerin büyümesini teşvik eder ve sindirim sisteminin sağlıklı kalmasını destekler. Bu da sindirim sorunlarını azaltabilir ve genel sağlığı iyileştirebilir.

BUĞDAY NASIL TÜKETİLİR?
Buğday, ekmek, makarna, bulgur, kahverengi pirinç ve diğer tahılların yanı sıra çeşitli yemeklerde ve tariflerde kullanılabilir. Tam buğday ürünleri, işlenmiş beyaz un ürünlerine tercih edilmelidir, çünkü tam buğday ürünleri daha fazla lif, vitamin ve mineral içerir.
Genel olarak, buğday sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır ve düzenli olarak tüketildiğinde birçok sağlık faydası sunabilir. Ancak, glüten intoleransı veya çölyak hastalığı gibi özel durumları olanlar buğdayı tüketirken dikkatli olmalı ve alternatif tahılları tercih etmelidirler.