Depremin yaralarının sarıldığı Hatay'ın Arsuz ilçesinin verimli topraklarında serada yetiştirilen muzda hasat başladı. Çiftçi Sercan Satmaz'ın 100 dönümlük serasında yetiştirdiği muz, seradan 32 TL'den alıcı buluyor. www.posta.com.tr Depremin ardından büyük yıkım yaşanan Hatay’da çiftçiler üreterek memleketlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Arsuz ilçesi, Üçgüllük Mahallesi’nde çiftçilik yapan Sercan Satmaz’ın 100 dönümlük serasında yetiştirdiği muzda hasat başladı. İthal muza rakip olan yerli muz, yurt içinde birçok noktaya gönderiliyor. Yerli muz, seradan 32 TL’den alıcı buluyor. Hatay'ın bereketli topraklarında muz hasadına başlayan 37 yaşındaki çiftçi Sercan Satmaz, 100 dönüm üzerinde seramız var. Bizim ürünlerimiz Anamur'u aratmıyor, bizim burada sadece biraz acemilik var. Toprak olarak biz onlardan daha üstünüz. Normalde muz ekimi her ay yapılır hangi ayda ekersen bir yıl sonra o ayda ürün alırsın. Mart ayında ekersen, Mart ayında hasat alırsın. Eylül ayında ektiğin ağacın, tonajı ortalama 40 kilo olur. Mart ayında ektiğin ağacın tonajı 20 kilo olur. Ama Mart ayında yetişen ürünün fiyatı daha yüksek olur. Tarlada çalışan işçiler günlük asgari ücret usulü maaş alıyor. Devletimiz asgari ücreti ne veriyorsa biz onun üzerinden gidiyoruz. Bizim malımız iç piyasa muzu, burada kestiğimiz zaman depoya götürüyoruz. Depoda bunun işlemesi var, kesip kesip havuzlara koyuyoruz. Havuzda yıkanıp paketlenip depolara koyuyoruz depoda bunun raf ömrü yaklaşık 3-4 gün de etilen gazıyla sarartıp, piyasaya gönderiyoruz tarladan. Biz Anamur'a bağlıyız, biz onun üzerinden gidiyoruz fiyat 30 TL ile 32 TL arasında dalında şeklinde konuştu. Muzlar, potasyum, lif, C vitamini ve B6 vitamini gibi birçok önemli besin maddesi kaynağıdır. Potasyum, sinir ve kas fonksiyonları için önemli bir mineraldir, lif sindirim sağlığına katkıda bulunurken, C ve B6 vitaminleri bağışıklık sistemini destekler. Potasyum, muzda bol miktarda bulunan bir mineraldir ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir. Potasyum, tuzun etkilerini dengeleyerek yüksek kan basıncını azaltabilir ve kalp sağlığını koruyabilir. Lif bakımından zengin olmaları nedeniyle, muzlar sindirim sağlığını destekler. Lif, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler ve sindirim sürecini hızlandırır. Muzlar, doğal olarak yüksek miktarda karbonhidrat içerir ve bu nedenle hızlı bir enerji kaynağı sağlarlar. Egzersiz öncesi veya sonrasında yenildiğinde, kasları besleyerek ve enerji seviyelerini artırarak performansı artırabilirler. Potasyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra prebiyotikler içerir. Bu mineraller kemik sağlığı için önemlidirken, prebiyotikler bağırsak sağlığını destekleyerek kemik yoğunluğunu artırabilir. Muzlar, triptofan adı verilen bir amino asit içerir. Vücut triptofanı serotonine dönüştürür, bu da ruh halini iyileştiren ve stresi azaltan bir nörotransmitterdir. Bu nedenle, muzlar tüketildiğinde ruhsal durumu iyileştirebilir ve stresi azaltabilir. Bu mucize meyve, kolayca taşınabilir, hazırlanması kolay ve çok yönlü bir meyvedir. Günlük diyetinize muz eklemek, sağlığınızı desteklemenin lezzetli bir yoludur.