Hatay'da hasadı başladı! Kilosu 50 TL'den kapış kapış satılıyor: Demir, manganez, potasyum ne ararsan onda! Kolesterol seviyelerini düşürüp kabızlığın kökünü kazıyor!

Sebzeler, sağlıklı ve leziz birer besin kaynağı olarak sıklıkla sofralarımızda yerini alıyor. Ayıla bayıla yediğimiz, yazın özellikle zeytinyağlı olarak hazırlayıp sofralarımızdan eksik etmediğimiz bir besin var ki mucizevi görülen bazı etkileri de içerisinde taşıyor. Hatay'da da hasadı başlayan, kilosu 50 TL'den kapış kapış satılan o sebze bakın neymiş ve faydaları nelermiş...

Hatay’ın Payas ilçesinde açık alanda dikimi yapılan fasulyenin hasadına başlandı. Taze fasulye tarladan perakende olarak 50 TL’den alıcı buluyor.

Türkiye’nin en bereketli olan topraklarından olan Hatay’da bahar mevsiminin gelmesiyle birçok tarım ürününde hasat başladı. Yaz sebzesi olan fasulyede de hasat başladı. Payas ilçesinde yaşayan depremzede Mehmet Aktürk, açık alanda 3 dönüm araziye ektiği taze fasulyenin hasadına başladı. Taze fasulye tarladan perakende olarak 50 TL’den alıcı bulurken, hale 40 TL’den satılıyor.

Fasulye üreticisi Mehmet Aktürk (70), şu anki fiyatlardan memnun olduğunu dile getirerek, “Ben 3 dönüm yere Mart ayının 15’inde fasulye ektim şu an ilk hasadımız. Tarladan satışımız var, kalanı da hale götürüyoruz. Şu an ben burada 50 TL’ye perakende satıyorum. Perakende daha fazla sattığım için halede 40 TL’den satıyorum. Fasulyeyi pek etkilemez yağışlar, biz açık alanda ektiğimiz için fazla etkilemiyor. Bu fiyatlarda yarı yarıya kar kalabiliyor ama fiyatlar daha da düşerse başa baş gelir” dedi.

Halk arasında Ayşe Kadın fasulye olarak da bilinen taze fasulyenin mevsimi geldi. Fasulye, dünyanın birçok yerinde temel bir besin kaynağı olarak tüketilen ve sağlık açısından birçok faydası olan besleyici bir baklagil olarak biliniyor. Peki, hem tadına hem de faydalarına doyamadığımız bu besin kaynağının sağlığımız açısından önemi ne? İşte fasulyenin sağlık için faydaları! www.posta.com.tr

LİFLİ YAPISI KABIZLIĞI ÖNLÜYOR
Sindirim sistemini düzenleyen ve sindirim sağlığını destekleyen lif açısından zenginlik gösteriyor. Lif, sindirim sürecini düzenliyor, bağırsak sağlığını iyileştiriyor ve tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor.

YÜKSEK PROTEİN KAYNAĞI
Fasulye, bitkisel protein kaynaklarından biri oluşuyla dikkat çekiyor ve vücut için temel bir yapı taşı olan proteinin önemli bir kaynağı olarak görülüyor. Özellikle vejetaryen veya vegan beslenenler için önemli bir protein kaynağı oluşturması fasulyenin muhakkak tüketilmesi gereken sebzeler listesinde ilk sıralarda yer almasını sağlıyor.

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ
Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek çözünür lif içeriyor. Düzenli olarak tüketildiğinde, kolesterol seviyelerinin kontrol altına alınmasına ve kalp sağlığının korunmasına katkıda bulunabiliyor.

KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Fasulye, düşük glisemik indeksli bir gıda olarak kabul ediliyor, bu da kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabiliyor. Lif ve kompleks karbonhidratlar içeren fasulye, kan şekerinin ani yükselmesini önlüyor ve insülin duyarlılığını artırıyor.

ANTİOKSİDANLARLA DOLU
Fasulye, antioksidanlar açısından zengin bir besin olarak değerlendiriliyor. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyor, inflamasyonu azaltıyor ve hücresel hasarı önlüyor. Bu da kanser, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabiliyor.

DEMİR, POTASYUM, FOLAT DEPOSU
Demir, manganez, magnezyum, potasyum, folat ve B vitaminleri gibi birçok önemli mineral ve vitamin kaynağı olarak görülüyor. Bu besin ögeleri, kemik sağlığı, sinir sistemi fonksiyonu, enerji metabolizması ve hücresel sağlık gibi birçok önemli işlevde rol oynuyor.

Fasulyeyi sağlıklı bir şekilde tüketmek için haşlanmış, kavrulmuş veya çeşitli yemeklere katarak farklı formlarda tüketmek mümkün oluyor.
Salata, çorba, chili con carne, humus gibi farklı pek çok besleyici tarif içerisinde de bu sebzeyi kullanarak besleyici ve lezzetli yemekler hazırlanabiliyor. Ancak, fasulye tüketiminde sindirim sorunları yaşayanların veya böbrek rahatsızlığı olanların doktorlarına danışmaları öneriliyor.