Havalar soğudukça talep arttı! Pekmezin içine 1 kaşık eklemek yetiyor: Öksürük, balgam ve hırıltının kökünü kazıyıp kemikleri betona çeviriyor!

Eskişehir'de havaların soğuması ile birlikte hastalıklardan korunmak ve ısınmak için çeşitli çözümler arayan vatandaşlar, o iki besine özellikle yoğun ilgi gösteriyor. Peki, faydaları say say bitmeyen bu ikili ne? İşte yanıtı...

Kent genelinde son zamanlarda etkisini şiddetli bir şekilde gösteren kış mevsiminde ani hava değişimleri, vatandaşların hazırlıksız yakalanmasına sebep oldu. Mevsim geçişlerinden dolayı hastalanan bazı vatandaşların, hem şifa bulmak için hem de vücutlarını sıcak tutmak için pekmez ve tahin kullanımını artırdığı öğrenildi. Eskişehir'de pekmez ve tahin satıcısı Ahmet Ünlü, pekmezin en çok kansızlığa iyi geldiğini, tahinin ise vücuttaki toksinleri atmada büyük bir rol oynadığını ifade etti.

“VATANDAŞLAR EN ÇOK ÜZÜM PEKMEZİNİ TERCİH EDİYORLAR”
Yaklaşık 35 yıldır pekmez ve tahin satışı yapan Ahmet Ünlü, vatandaşların kış mevsiminin gelmesi sebebiyle yeni yeni pekmeze alıştıklarını ifade ederek, “Pekmez olarak 4 çeşit pekmezimiz mevcut. Üzüm, dut, keçiboynuzu ve pancar pekmezlerimiz var. Pancar pekmezi, daha ziyade yöresel İnönü İlçesi ve Bozhüyük'ün köylerinde yapılıyor. Kış sezonunda vatandaşlar pekmeze yeni yeni alışmaya başladı. Tüm pekmezlerimize kış ayının gelmesi sebebiyle büyük bir rağbet var ama bunlar içerisinde tabii vatandaşlar en çok üzüm pekmezini tercih ediyorlar” dedi.

“PEKMEZ LİMON İLE KARIŞTIRIP İÇİLİRSE ÖKSÜRÜK KRİZLERİ SON BULUR”
Başta üzüm olmak üzere pekmezin en çok kansızlığa iyi geldiğini ve ısıttığını belirten Ünlü, “Hele ki pekmez limon ile karıştırılıp içilirse öksürük krizleri son bulur ve iltihapların geçmesine yardımcı olur. Boğaz ağrısı ve kaşıntıya da çok iyi gelir. Tahinin de aynı zamanda vücuttaki toksinleri atma özelliği vardır. Bağışıklığı güçlendirir ve kolesterol seviyesini düşürmesiyle bilinir. Bu sene halkın tahine olan ilgisi de geçen seneye göre 2-3 misli artış gösteriyor. Bunun yanında tabii keçi boynuzu pekmezi de bağırsak tembelliği başta olmak üzere birçok hastalıklara iyi gelmektedir. Aynı zamanda dut pekmezi ve pancar pekmezinin faydaları da saymakla bitmiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da onaylamış olduğu pekmezler hiçbir katkı maddesi bulundurmuyor, yüzde yüz doğal” şeklinde konuştu.

PEKMEZİN FAYDALARI NELERDİR?
- Pekmez, içerdiği doğal şeker sayesinde vücuda hızlı enerji verir.
- Demir açısından zengin olduğu için kansızlık problemine iyi gelir ve kan yapıcıdır.
- Pekmez, yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığa karşı etkilidir.

- Kalsiyum ve magnezyum içerdiği için kemik sağlığını destekler.
- İçeriğindeki potasyum sayesinde kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur.
- Ciltteki iltihaplanmaları ve sivilceyi azaltıcı etkileri vardır.
- Zatürre, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileşme sürecini hızlandırabilir.

TAHİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Tahin, bitkisel protein kaynağı olarak vücut gelişimi ve kas yapımına yardımcı olur.
- Antioksidan özellik göstererek hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir.
- Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
- İçeriğindeki sağlıklı yağlar (özellikle omega-3) kalp hastalıkları riskini azaltır.

- C vitamini ve çinko içeriği sayesinde bağışıklığı artırır.
- Ciltteki kuruluk ve egzama gibi problemleri hafifletir.
- Lif kaynağı olan tahin, sindirimi destekler ve kabızlık sorununu azaltır.
- İçeriğindeki B vitamini ve magnezyum beyin fonksiyonlarını destekler.
Bu ikili, özellikle kahvaltılarda tüketildiğinde hem besleyici hem de enerji verici bir seçenek olabilir!