Geç Helenistik döneme ait olduğu tahmin edilen mimarinin milattan önce 1. Yüzyıl veya milattan sonra 1. yüzyıla ait olabileceğini söyleyen Köroğlu, “Sinop bu anlamda zengin bir şehir, başka alanlarda da müzenin yaptığı kurtarma kazılarında da Helenistik mozaikler çıkıyor, bu da onlardan birisi. Biz çok güzel koruyup onarıp sergileyeceğiz. Zaten büyük bir alan, arkeolojik park burası. Bizim için müjde gibi oldu, diğer alanlarda görmediğimiz şekilde sergilemeye de açacağız” şeklinde konuştu.
“BURASI BİR HAÇ KİLİSESİ”
Devam eden Balatlar Yapı Topluluğu'ndaki kazı çalışmalarında daha önce de Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği figürü haçın muhafaza edildiği tahmin edilen taş sandık parçası ortaya çıktı. Hristiyan dünyası tarafından kutsal kabul edilen kıymetli eser, Sinop Arkeoloji Müzesi deposunda muhafaza altında tutuluyor.
Yapının Hristiyan dünyası için çok önemli olduğunu vurgulayan Köroğlu, “Burası bir haç kilisesi. Hacıların ziyaret ettiği, kutsal kalıntıları barındıran bir sandığın parçası. Hırka-i Şerif gibi, Ramazan ayında İstanbul’da Hz. Muhammed’e ait olduğu söylenen bir yelek var, onun parçası gibi kutsallığına inanılan objelerin saklandığına inanılan bir kutunun kapak parçası bizim bulduğumuz da. Diğer parçalarını muhtemelen parçalayıp atmışlar, biz bir parçasını bulduk ama diğer parçalarıyla bazen mermeri yakıp kireç elde etmek için yakıyorlar, büyük ihtimalle öyle kaybolmuş ama varlığı yine de çok önemli. Burası hacıların ziyaret ettiği kilise olması açısından çok değerli” dedi.