Basmati pirinci sağlığa faydaları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Özellikle düşük glisemik indeksi nedeniyle diyabet hastalarının tercih ettiği basmati pirinç ile yapılan pilavlar, dolma içleri ve diğer yemekler lezzetinden hiçbir kaybetmiyor. İşte basmati pirince sofralarınızda daha sık yer vermeniz için bazı nedenler… Basmati pirinç, geleneksel olarak Hindistan yarımadasında, özellikle Hindistan , Pakistan ve Nepal'de yetiştirilen uzun, ince taneli aromatik pirinç çeşididir. Basmati pirinci sadece mükemmel bir diyet lifi ve antioksidan kaynağı değil, aynı zamanda B1 Vitamininde bulunan iyi bir tiamin kaynağıdır. Tiaminin, yaşamı tehdit eden önemli bir hastalık olan Tiamin eksikliğinden kaynaklanan Wernicke ensefalopatisi riskini ortadan kaldırırken beyin sağlığını korumaktan sorumlu temel bir unsur olduğu bilinmektedir. Her ne kadar imkansız gibi görünse de Basmati pirinci kilo verme yolculuğunuza yardımcı olabilir. Basmati pirincindeki lif vücutta yavaş yavaş parçalanarak uzun süre tok hissetmenizi ve gün boyunca daha az yemenizi sağlar. Üstelik Basmati pirinci, muadillerine göre daha az kalori içerir. Bir porsiyon kalori miktarını 20 kalori kadar azaltabilir. Bu nedenle, kilo vermeye çalışıyorsanız basmati pirinci mükemmel bir seçimdir. Basmati pirincinin 50 ila 58 arasında değişen, kandaki diyet şekerlerinin glikoza metabolize edilmesini sağlayan düşük glisemik indeksidir. Basmati pirincini şeker seviyenizde dalgalanma olmadan ölçülü olarak yiyebilirsiniz. Bir kalp ilacı olmasa da pirinç, kalp-sağlıklı beslenmek isteyenler için iyi bir seçimdir. Lif bakımından zengin olması onu kalp rahatsızlığı olan kişiler için iyi bir seçim haline getirir. Basmati pirinci kolesterol seviyelerinin ve hipertansiyonun düşürülmesiyle ilişkilidir. Yeterince lif tüketirseniz sindirim sisteminiz olması gerektiği gibi sorunsuz çalışacaktır. Bu aynı zamanda atıkları sindirmesine ve vücuttan dışarı atmasına, aynı zamanda tüm hayati besinleri almasına ve bunları vücudun uygun bölgelerine dağıtmasına olanak tanır. Sindirim sistemi vücudun bağışıklığının yaklaşık yüzde 80'ini ürettiğinden, sağlıklı bir bağırsak sistemi genel sağlığın hayati bir işaretidir. Demir, çinko, fosfor, magnezyum ve bakır gibi mineraller açısından zengin içeriği nedeniyle bunu günlük beslenmenize dahil etmelisiniz. Mineral içeriği göz önüne alındığında basmati pirincini mevcut en sağlıklı tahıllardan biri olarak sayabilirsiniz. Lif oranı yüksek diyetler, kolorektal kanser de dahil olmak üzere bazı malignitelere yakalanma şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Her gün tam tahıl tüketmek bu kansere yakalanma riskini yaklaşık %17 oranında azaltabilir. Bazı çalışmalara göre meme kanseri riskini de azaltabilir. Magnezyum ve potasyum açısından zengin Basmati pirinci kan basıncını düşürdüğüne dair işaretler göstermiştir. Potasyum kan damarlarını sakinleştirir ve kan akışını artırır. Vücudumuzdaki genel kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Yüksek tansiyon hastasıysanız beslenmenize Basmati pirinci eklemeniz önerilir. Basmati pirinci diğer pirinç çeşitlerine göre daha iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Bu, basmati pirincinin glisemik indeksinin düşük olmasına neden olur. Pirinç yediğinizde bol miktarda lif alırsınız. Bu faydalıdır çünkü vücudunuzu temizlemenin yanı sıra sindirime de yardımcı olur. Lifin ayrıca kalp hastalıklarını ve sindirim sistemi kanserlerini önlediği de bilinmektedir. Artan diyet lifi tüketimi, Tip 2 diyabete yakalanma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.