Narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih edilen pitaya; dragon fruit, ejder meyvesi, k meyvesi olarak da adlandırılıyor. Meyvenin içerisinde küçük susam tanesine benzeyen çekirdekleri bulunuyor. Bu çekirdekler, tıpkı kivideki gibi meyveyle birlikte tüketiliyor. İç kısmı çiğ olarak yenebilir, hafif bir tatlılık verir ve kalori yönünden azdır. Pitaya meyve suyu, şarap yapımında ya da diğer içecekleri tatlandırmada kullanılabilir. İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözleri kuvvetlendirir. Pitaya meyvesi, yüksek C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum içermektedir. Yüksek tansiyonu önleme özelliği vardır. İçerdiği kalsiyum sayesinde güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır. Vücudun nem dengesini kontrol altında tutar ve son derece zengin çözülebilir lif içerir. Cinsel gücü artırmada oldukça etkilidir ve afrodizyak etkisi vardır. Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, pitayanın faydalarını şöyle anlattı:Bu ünlü egzotik meyve, kış aylarının doğal koruma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Pitaya’nın içinde kalsiyum oldukça fazla olduğundan kemiklerin gelişimi ve sağlığı açısından olumlu etkilerde bulunuyor. Kan basıncını düşürdüğünden yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçiyor, iyileşme sürecine destek oluyor. Bol miktarda likopen içeren pitaya, likopenin etkisiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. ABD'li sağlık bilgileri sağlayıcısı WebMD; pitayadaki flavonoidler, fenolik asit ve betasiyanin, hücreleri kanser ve erken yaşlanma gibi hastalıklara yol açabilecek moleküller olan serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruduğunu açıkladı. Pitaya, bağırsaklardaki probiyotik adı verilen sağlıklı bakterileri besleyen gıdalar olan prebiyotikleri içerir. Sisteminizde daha fazla prebiyotik olması, bağırsaklarınızdaki iyi ve kötü bakteri dengesini iyileştirebilir. Bu meyve, probiyotik laktobasil ve bifidobakterilerin büyümesini teşvik eder Bağırsaklarınızdaki bu ve diğer yararlı bakteriler, hastalığa neden olan virüsleri ve bakterileri öldürebilir. Ayrıca yiyecekleri sindirmeye yardımcı olur. Ejder meyvesi, vücudunuzdaki demir seviyenizi artırabilir. Demir, oksijeni vücudunuza taşımak ve size enerji vermek için önemlidir. Ejderha meyvesindeki C vitamini, vücudunuzun demiri almasına ve kullanmasına yardımcı olur. Ejder meyvesine alerjik reaksiyon gösterildiği takdirde; dil şişmesi, kurdeşen ve kusma gibi yan etkiler görünebilir. Bu etkiler nadir görünse de tüketmeden önce bir uzmana danışmakta fayda var. Ayrıca aşırı kırmızı ejder meyvesi yemek, idrar rengini koyulaştırabilir.