Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Müge Sağnak Akıllı, bebeklerde doğumsal görülen bir problem olan laringomalazi hastalığı hakkında merak edilenleri Posta.com.tr okurları için anlattı.
Larinks üç bölümden meydana gelir; glottis olarak bilinen ses tellerinin bulunduğu orta bölüm, ses tellerinin üzerinde kalan supraglottik bölüm ve ses tellerinin altında kalan subglottik bölümdür. Subglottik bölümün devamı, soluk borusu ve akciğerler olarak ilerler.
Laringomalazi nedir? Belirtileri nelerdir?
Diğer tüm organlarda olduğu gibi, larinksin de doğumsal veya sonradan gelişen pek çok hastalığı vardır. En sık görülen doğumsal larinks hastalığı laringomalazidir.
Laringomalazi; bebeğin anne karnındaki gelişimi esnasında larinkste bulunan kıkırdak yapılarının tam gelişememesi ve yumuşak kalması sonucu oluşur. Nefes alma esnasında yumuşak kıkırdaklar hava yoluna çöker ve bu kapanma sonucu stridor adı verilen ötme tarzında gürültülü bir sese sebep olur. Bebeklik çağında görülen stridorların en sık nedeni laringomalazidir. Laringomalazili bebeklerin yarıdan çoğunda doğumdan itibaren stridor duyulurken, daha az bir kısmında bebek 1-2 aylık olana kadar stridor duyulmayabilir. Stridor en net bebeğin emzirilmesi ve uykusu esnasında duyulur. Bebekte ayrıca bir üst solunum enfeksiyonu gelişirse, stridor daha da belirgin hale gelir.
Hemen her hastalıkta olduğu gibi laringomalazinin de hafif ve şiddetli formları vardır. Sıklıkla görülen hafif formdur. Şiddetli formunda, stridor daha belirgindir ve nefes alırken boyun cildinde çekilmeler görülebilir. Bazen beslenme ve uyku problemleri eşlik edebilir. Beslenme sırasında, yutma ve solunumun koordinasyonunda zorlanmalar görülebilir ve bunun sonucu olarak sık sık mola vererek uzun sürede beslenirler.